söndag2 april

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Premium

"Stort – även globalt"

Publicerad: 27 april 2017, 09:30
Uppdaterad: 27 april 2017, 09:38

Bild 1/4  E4-träden. De konstgjorda träden längs E4:an tog Clear Channel nyligen över från konkurrenten Atracta. De digitala skyltarna på träden och skyltarna i Citybanan utgör byggstenarna i bolagets ”premium-nätverk”.

Clear Channel investerar tungt i nybyggda Citybanan – förutom kostnaderna för själva skärmarna väntar en hyra som uppgår till miljardbelopp. "Det här ska vara varumärkenas vip-hylla", säger vd:n Ola Klingenborg.

Ämnen i artikeln:

Clear ChannelSL

HF

Hanna Frick

hanna.frick@dagensmedia.se


– Det är Sveriges största och viktigaste kontrakt och ett kontrakt som man gör allt vad man kan för, sade Clear Channels vd Ola Klingenborg till Dagens Media i januari förra året när det stod klart att det var Clear Channel som tagit hem SL-kontraktet för reklamytorna i spår­trafiken.

I avtalet, som sträcker sig som längst fram till 2026, ingår den eftertraktade Citybanan, genom vilken tusentals människor kommer strömma varje dag till och från jobbet. Enligt Ola Klingenborg beräknas 250 000 människor passera de nya stationerna vid Centralstationen och Odenplan dagligen.

De nya stationerna beskriver han som ”monumentala”. Det är högt i tak, ljust och stora utrymmen. Ett femtiotal playskärmar ska upp, fem digitala stortavlor på 8 kvadratmeter och två ”Spectacularskärmar” på nästan 20 kvadratmeter – i stort sett allt är digitalt.

– Vi har tänkt ”digital first”, konstaterar Ola Klingenborg, och fortsätter:

– Vi har verkligen gjort allt för att det här ska vara ett ställe där man vill att ens varumärke ska vara – ett ”varumärkenas vip-hylla”.

Med de nya annonsmöjligheterna i nya Citybanan skapar Clear Channel ett ”premiumnätverk” för annonsörer, där även de konstgjorda träden längs E4:an mot Arlanda och Citybanan ingår.

I och med avtalet har Clear Channel förbundit sig att över avtalstiden betala en hyra på ”flera miljarder” kronor till SL totalt, exakt hur mycket är hemligt, och det är anledningen till att man nu går ”all-in”.

– Då kan man inte sitta och fega. Vi har varit partner med SL sedan tidigt 1990-tal och har gjort stora satsningar förr för att kunna finansiera de höga hyrorna som SL har.

– Det här är ett stort kontrakt även globalt i Clear Channels värld, det är på hela bolagets radar. Vi har pressen på oss att leverera, men det är en positiv press – nu ska vi göra det här riktigt bra.

Det är inte bara Citybanan som är på tapeten för Clear Channel i år. Totalt 100 miljoner ska investeras i digitala skyltar bara i år, säger Ola Klingenborg och menar att bolaget inte har investerat så mycket sedan man byggde busskurer i Stockholm under 1990-talet.

Förra året var ett starkt år för utomhus, medieinvesteringarna ökade från 1,2 miljarder kronor 2015 till 1,4 miljarder kronor.

Ännu mer pengar förväntas pytsas in i utomhus i år, prognosen för 2017 ligger på 1,5 miljarder kronor, enligt IRM.

Annonsörers benägenhet att lägga mer pengar på utomhus är huvudanledningen till att Clear Channel vågar investera tungt i nya digitala skyltar.

Samtidigt som Clear Channel expanderar och exempelvis placerar ut nya rörliga skyltar i gatumiljö i Västerås och Helsingborg, förlorade bolaget nyligen Västtrafiks upphandling med cirka 1 000 annonsytor i 18 olika kommuner till konkurrenten JCDecaux. Kontraktet är i runda slängar värt cirka 100 miljoner kronor över kontraktstiden, enligt JCDecaux.

Ola Klingenborg, vd på Clear Channel:

– Kontraktet gäller bara formatet eurosize i Västtrafiks busskurer och inga digitala skyltar, vilket är huvudfokus för oss.

– Via andra kontrakt har vi dessutom i princip bibehållen eurosizetäckning i Göteborgs stad, så det här påverkar oss inte så mycket. Att kontraktet växlar händer är ”every day business” i vår bransch, säger han.

JCDecaux ser sig dock själva som det största räckviddsmediet i Västsverige och uppger att de nu har ”exklusivitet på heltäckande utomhusreklam i västra Sverige”, något som Ola Klingenborg menar är ”direkt vilseledande”.

I takt med att antalet digitala skyltar är på stark frammarsch, även för konkurrenterna, så hänger utomhus­valutan inte riktigt med.

En uppdatering av utomhusvalutan utlovades redan förra året men har skjutits upp eftersom det fortfarande råder tveksamheter kring exakt hur mycket bättre digitala skyltar syns i jämförelse med de analoga.

Upplever du att annonsörer tvekar om att investera fullt ut i digital utomhusannonsering på grund av att man ännu inte riktigt vet exakt vad man får för pengarna?

– Det finns generellt en stark tillit till valutan för klassisk utomhusreklam. Tillväxten är dramatisk även för digital utomhus, det syns i siffrorna, så nej, man kan inte säga att det hindrar.

– Men jag tror att för att digital utomhus på riktigt ska bli ett stort huvudmedium så måste man få in en digital valuta.

Någon gång i sommar är det senaste budet för när den eftertraktade valutan kan komma att finnas. Ola Klingenborg betonar att han tycker att det är viktigare att det tas fram en gedigen och fullständig valuta på en gång än att den tas fram snabbt och sedan måste göras om.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev