Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Premium

Så tar den populistiska högern över Twitter

Publicerad: 6 september 2018, 12:40
Uppdaterad: 6 september 2018, 12:51

Twittersvansen skärskådas i en unik analys i tre delar.

DEL 1 av 3. Politiska högertwittrare når mångfalt större engagemang än vänstertwittrare.I en unik analys av flera hundra tusen Twitter-inlägg kartlägger Dagens Media tillsammans med J++ politiska influencers och dolda makthavare.


Ämnen i artikeln:

Twitter

Det var en armé av nätsoldater som lyfte Donald Trump till inte bara USA:s mest inflytelserika politiker, utan också dess president. Ett ekosystem av alternativa nyhetsmedier, politiska influencers och dedikerade följare har vänt upp och ned på medielandskapet och pekat ut gamla drakar som folkfiender.

Samma utveckling ser vi i många andra länder. Men hur är det i Sverige?

I en serie artiklar kommer Dagens Media med hjälp av J++ Stockholm, en prisbelönt frilansbyrå specialiserad på datadriven journalistik, dissekera Sveriges politiska Twitter på jakt efter influencers, troll och botar.

Har man följt det svenska Twitter under det senaste året har det varit svårt att undgå att det finns ett antal populistiska profiler på högerkanten som konsekvent väcker väldigt stort engagemang.

En sådan profil är Katerina Janouch, den en gång så omhuldade författaren till barn- och sexrådsböcker som förpassats långt bort från mainstream-offentligheten genom sina uttalanden om och mot invandring (i synnerhet muslimer). I samma takt som Katerin­a Janouch försvunnit från kultur­sidorna har hennes inflytande i sociala medier exploderat. I dag är hon en av den svenska alternativhögerns mest följda och delade profiler, och även aktuell som nummer elva på Medborgerlig Samlings riksdagslista.

Den här granskningen bygger på en omfattande insamling av data från Twitter under sommarmånaderna. Under juni och juli twittrade Katerina Janouch 559 gånger. I snitt är det 86 konton som sprider (retweetar) hennes inlägg, och 291 som gillar dem med en hjärta-markering.

Låt oss jämföra det med ett motsvarande konto på vänsterkanten. Det är inte självklart vem som ska utgöra den jämförelsepunkten. Det finns få uppenbara politiska influencers på vänsterkanten med samma profil och publik. En som kommer i närheten är Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg, en slugger från vänster. Anders Lindberg och Katerina Janouch har ungefär lika många följare (ungefär 33 000 mot 42 000) och de twittrar ungefär lika aktivt (Lindberg har gjort något fler inlägg under juni och juli).

Det engagemang de två väcker är däremot på helt olika nivå. Katerina Janouc­h inlägg delas nästan tio gånger så ofta som Anders Lindbergs. Det illustreras av ovanstående graf. Här ser vi samtliga inlägg under juni och juli med antalet delningar och favoritmarkeringar på den lodräta axeln.

Låt oss bredda bilden. För att identifiera fler inflytelserika twittrare utgår vi från en antal profilerade konton till vänster (@anderslindberg, @danielswedin, @gudschy och @jsjostedt) och höger (@katjanouch, @AnnHHeberlein, @ProjektMorpheus och @lindbergpolemik). Vi har valt ut konton på betydande avstånd från den politiska mitten och med stor räckvidd. En utmaning är att det finns få vänsterkonton med ens i närheten lika många följare som de utvalda högertwittrarna. Därför har vi utgått från mer etablerade personer, som ledarskribenter och partiledare.

I följande steg sållar vi ut alla konton som delat dessa twittrare minst fem gånger under juni och juli. För att använda en populär Twitter-term skulle man kunna kalla de här följarna för svansen.

Avslutningsvis tittar vi på vilka andra konton som delas av denna svans. Vilka andra konton delar man om man ofta retweetar @katjanouch, @AnnHHeberlein, @ProjektMorpheus och @lindbergpolemik?

Resultatet har ni nedan. Det här är de 50 mest delade kontona i respektive svans. Här har vi några av de mest tongivande rösterna i respektive sfär, 100 politiska influencer­s. Hur skiljer sig deras genomslagskraft?

Sett till antal följare är höger-twittrarna något, men inte anmärkningsvärt mycket, större än den till vänster. Det är när man jämför engagemang som skillnaden uppstår.

Mer än var tredjedel av alla vänster-tweets får färre än tio delningar och likes, och bara en dryg tiondel får över 100 interaktioner. För höger-tweets gäller det motsatta. En tredjedel får över 100 delningar och gillanden.

Är det här mycket eller lite jämfört med annat innehåll på Twitter? Scrunch är en plattform för att mäta engagemang i sociala medier. De definierar engagement rate som det samlade antalet interaktioner (likes, kommentarer och retweets) per följare. Det här måttet kan användas för att betygsätta twittrare. Har du till exempel 10 000 följare och i snitt får 5 retweets och likes så når du, enligt Scrunch, en god engagemangsnivå. Har du över 33 interaktioner har du ett väldigt högt engagemang.

Enligt den här definitionen har en klar majoritet av de höger-twittrare vi analyserar högt engagemang och 13 av 50 får högsta betyg. Bland vänster-twittrarna är det 6 av 50 som får högsta betyg, medan 13 ligger i den allra lägsta nivån.

Vi kan alltså slå fast att högersvansen praktiskt taget utklassar vänstersvansen i engagemang på Twitter. Vi kan även dra slutsatsen att nivån på engagemanget är slående hög.

På så sätt tycks Sverige följa utvecklingen i USA. Det är den populistiska högern, snarare än vänstern, som tagit kommandot på Twitter.

Men hur organiserat är ekosystemet? Vad kan vi säga om användarna som sprider det politiska innehållet mest troget? Finns det någonting som tyder på att automatiserade konton, botar, har ett finger med i spelet?

I nästa artikel kommer vi att dissekera twittrarnas höger- och vänstersvans med fokus på de här frågorna.

Jens Finnäs

Högerns favorit-twittrare

De 50 konton som höger­twittrare ofta retweetar.

katjanouch,

MickeK69,

lindbergpolemik,

konsensuseliten,

sjunnedotcom,

daccraft,

ProjektMorpheus,

AnnHHeberlein,

Sharps_Wagner,

PeterSellei,

MagnusRanstorp,

JuliaCaesar08,

V_of_Europe,

Bassamius,

RebeccaWUvell,

Ericson_ubbhult,

PaulaBieler,

JOBALiNEN,

EgorPutilov,

beckmansasikter,

PontusPersson5,

ledarsidorna_se,

AfS_riks,

sdriks,

StegetEfter,

erik1955viby,

rektorhamid,

Dykaren21,

SofieLowenmark,

chrisforsne,

Hemlandspolitik,

KristerThelin,

JohanIngero,

NatalyFWright,

Bardissimo,

MeritWager,

thereseverdun,

doppler3ffect,

ChangFrick,

samhallsnytt,

marcusdubbelv,

ingridcarlqvist,

Fnordspotting,

mikelevandi,

avPublicService,

RichardHerrey,

mattiasreporter,

ROGSAHL,

jingezon,

Edward_Norden_

Värt att notera här att Hanif Bali inte finns med på listan. Det beror på att vår analysperiod sammanfaller med hans tillfälliga exil från Twitter.

Vänsterns favorit-twittrare

De 50 konton som vänster­twittrare ofta retweetar.

jsjostedt,

vansterpartiet,

Feministerna,

AnderssonUlla,

anderslindberg,

LoanSundman,

GreiderDD,

magnus_vinqvist,

aliesbati,

robertklavus,

GlbSocialism,

danielswedin,

vistarinteut,

gudschy,

wistikent,

fembarnsfarsan,

detljuvalivet,

Gita_Nabavi,

pascalidou,

simonandersso_n,

fempers,

EvaHillen,

Juristfan,

thord,

LenaHansson130,

ParHolmgren,

KjellRautio,

svtnyheter,

Antitesen,

socialdemokrat,

KentEklund,

martinklepke,

Flipzon,

LOSverige,

Skolinkvisition,

dekman,

MobergsR,

livilund,

PetraMHall,

Team_Gita,

isobelsverkstad,

strandhall,

LinneaBruno,

interasistmen,

KristinaEriks10,

LeenaJohansson,

MatsErikson,

ViktorBanke,

Anna_Ekstrom,

MartinJordo

Ämnen i artikeln:

Twitter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.