onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Premium

"Så lyckas du med användargenererat innehåll"

Publicerad: 24 april 2017, 09:28
Uppdaterad: 24 april 2017, 09:28

Hallå där, Carl-Christian Dyrssen som är Sverigedirektör på AOL, vad innebär egentligen användargenererat innehåll?


HF

Hanna Frick

hanna.frick@dagensmedia.se


– Användargenererat innehåll är innehåll skapat av oss – användarna. Till exempel med hjälp av en telefon. Det kan relatera till ett större kulturellt sammanhang – som en reklamkampanj eller den senaste biofilmen. Den avgörande skillnaden är att det är skapat för användarens egen publik – i en form och på ett språk som passar just den publiken.

På vilka sätt kan jag som annonsör använda mig av användargenererat innehåll?

– Eftersom annonsörer konkurrerar med privatpersoner om vår uppmärksamhet så kan det vara ett användbart sätt att skapa engagemang i svårnådda målgrupper. I en värld där påverkan framför allt sker från människa till människa, kan man låna ut sitt varumärke till någon som förstår sin publik bättre än annonsören själv och bygga en äkta relation till sin publik.

Varför ska jag som annonsör använda mig av användargenererat innehåll?

– Påverkan sker i dag i allt större utsträckning horisontellt – från människa till människa. Det innebär att viktiga publikgrupper är inlåsta, man behöver deras tillåtelse för att få kommunicera med dem. Det är viktigare än någonsin för varumärken att – på riktigt – bli en del av vår kultur. Brandat, användargenererat innehåll är ett sätt att uppnå detta och samtidigt hålla ned produktionskostnaderna.

Finns det några fällor som jag som annonsör bör undvika?

– Ja, att låna ut sitt varumärke är riskabelt. Man kan inte sätta ordet i munnen på en person och förvänta sig att hen ska publicera detta inför sin trogna publik. Man måste ge dem frihet att göra något de tror passar publiken. Det kan innebära att de säger vad som helst. En annan viktig fallgrop är ”the walled garden pitfall”. Om du bygger din strategi kring exempelvis Youtube, behöver du en integrerad plan för hur kampanjen ska skapa ringar på vattnet även utanför denna kanal. Målet måste vara att skapa konversation kring ditt varumärke. Användargenererat innehåll borde vara en integrerad förlängning av kampanjen.

Så lyckas du med användargenererat innehåll

1. Tänk i rubriker

Börja med de rubriker du vill läsa om ditt varumärke i medier och låt din byrå ta fram en kulturell insikt som ger dig tillåtelse att hoppa in i engagerande, redan pågående konversationer.

2. Se varumärket som engagerande

Se ditt varumärke som en källa av engagerande innehåll för din publik och en byggare av kultur. Integrera produktion, distribution av innehåll med pr och bjud in din publik att replikera. Se startdagen av din kampanj som början på ditt arbete att moderera dialogen. Inte slutet.

3. Backa inte – moderera istället

Var inte rädd för negativa kommenterar, tummar ned och så vidare. Stäng inte av kommentarsfältet på Youtube – var självsäker och moderera istället konversationen som äger rum och ta tillvara på engagemanget. Om någon reagerar negativt är det en möjlighet att besvara detta och interagera med din publik.

4. Låna inte bara ut ditt varumärke

Sätt upp ett ramverk och se dig själv som en sorts dirigent – du kan inte styra produktionen men du kan styra förutsättningarna. Bestäm samtalsämnet med hjälp av dina resurser. Folk älskar att dela historier – se ditt varumärke en digital lägereld som sammanför människor.

5. Ha koll på trender

Knyt din kommunikation till samhällsaktuella och kulturella sammanhang. Ha koll på vad som trendar bland influencers just nu. Sikta på dialog med din målgrupp och sätt autenticitet i centrum.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev