Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Premium

Så investerar de för framtiden

Publicerad: 3 mars 2017, 12:11
Uppdaterad: 3 mars 2017, 12:29

Bonnierchefen Tomas Franzén.

Tillsammans omsätter de tre bjässarna MTG, Schibsted och Bonnier 60 miljarder kronor. Här är koncernernas olika strategiska vägval i digitaliseringen.


Ämnen i artikeln:

SchibstedMTGBonnier

MTG, som ingår i Kinnevik­sfären, och som traditionellt haft sin kärnverksamhet inom tv, har på allvar börjat positionera om sig mot den digitala marknaden. Särskilt fjolårets sista kvartal blev starkt och på helåret växte mediebolaget med 5 procent. Försäljningen och rörelseresultatet ökade.

Den största intäktskakan kommer fortfarande från den nordiska tv-affären. Den renodlade nätkanalen Viaplay fortsätter att växa och verkar kunna fortsätta så ett tag till– även om det kostar. Sedan 2013 har antalet abonnenter fyrfaldigats.

Men det är tydligt att MTG, som gjort sig känt för att köpa verksamheter, har fattat ett strategiskt beslut om att sälja av en del verksamheter, framför allt tv utanför Norden.

– Den gamla tv-affären är lokal till sin natur oavsett om den är i Tjeckien eller Sverige. MTG vill nu investera i globala digitala tjänster som inte är så bundna till lokala marknader, säger Handelsbankens analytiker Rasmus Engberg.

Förra året gjorde sig MTG av med fri-tv-verksamheter i Afrika och i början av året sålde MTG sin andel av tjeckiska FTV Prima Holding. Intäkterna har investerats i online gaming. På säljlistan står också tv-verksamheten i Baltikum, som skulle kunna inbringa omkring 1 miljard, kanske till och med en bit över det.

Den stora utmaningen blir att investera pengarna som kommer in från försäljningarna på rätt sätt.

– Man säljer bolag som inte längre har så hög tillväxt men är stabila, lönsamma med starka kassaflöden, så det gäller att investera försäljningslikviden på rätt sätt så man inte hamnar snett, säger Rasmu­s Engberg.

Han tycker att MTG framför allt ska fortsätta investera i e-sporten, och då framför allt i de bolag man redan äger.

– Sen tror jag att MTG kommer addera fler bolag som gör spel till mobilen.

MTG satsar mycket på att nå den yngre publiken genom e-sport och Youtube-nätverket Splay – som samlar några av de största Youtubestjärnorna.

I början av förra året kantades mediebolaget av en stor osäkerhet kring kostnaden för förnyandet av sporträttigheterna för Premier League. Men till investerarnas glädje lyckades MTG möta de ökade kostnaderna med intäkter och aktien fick fart.

Medan MTG blickar ut globalt, väljer den norska konkurrenten Schibsted en delvis annan strategi, den lokala. Schibsted finns både inom print i form av Aftonbladet, Svenska Dagbladet, Aftenposten, Verdens Gang och online genom bland annat Hitta.se, Blocket.se och Finn.no. De har förvisso kommit betydligt längre när det gäller digitaliseringen än både MTG och Bonnier, men måste nu passa sig för att inte gå vilse.

Intäkterna från print fortsätter att falla, och även om de digitala intäkterna ökar så fattas det inte utmaningar.

De har satsat stort på Blocket­kopior utomlands och det är just inom det segmentet online classifieds som Schibsted-affären finns, enligt analytiker. De svenska och norska dagstidningarna står för en väldigt liten del av värdet i mediekoncernen. Blocket-kopian Leboncoin i Frankrike är redan större än någon annan verksamhet i koncernen. Fastighetsannonser och jobbannonser ska stärka den franska portalen ytterligare.

– Schibsteds utmaning blir alltjämt att balansera investeringarna mellan de verksamheter som är lovande och de som står för merparten av värdet, säger Rasmus Engberg.

Under fjolåret seglade ett potentiellt hot upp i form av Facebooks lansering av köp- och säljtjänster. På Schibsted tar man konkurrensen på allvar, men med ro.

– Schibsteds viktigaste inkomstkällor är i vertikaler som bilar, jobb och fastigheter. De vertikalerna är särskilt inriktade på professionella kunder. Detta är till stor del en lokal verksamhet, och vår uppfattning är att dessa marknadsplatser är mycket starka i sina lokala marknader, säger Schibsteds kommunikationsdirektör Anders Rikter.

Även Bonnier brottas med omställningen mot de digitala intäkterna. Bonnierkoncernen tjänar fortfarande bra med pengar på sin linjära tv, men har insett att den kortsiktiga lönsamheten i koncernen måste vika för att bygga en långsiktigt stark verksamhet.

Mest pengar tjänar Bonnier fortfarande i affärsområdet Books, där bland annat onlinebokhandeln Adlibris finns, följt av Broadcasting. Men medan Books ökade det operativa resultatet 2016 – om än med bara 5 miljoner kronor – till 427 miljoner kronor, sjönk resultatet för Broadcasting från 417 miljoner kronor till 373 miljoner.

Det totala linjära tv-tittandet minskade, samtidigt som  TV4-Gruppen ökade sin tittartidsandel.

Fjolårets resultat tyngs framför allt av C More och finländska MTV. Bonnier har fortsatt att investera i C Mores organisation, teknik och innehåll, och det kostar. En ny ledningsgrupp i Finland har lyckats vända den negativa trenden för MTV, det återstår att se om det håller i sig.

Även Growth Media som fokuserar på digitala konsumentprodukter med global potential är en kvarnsten. Omstruktureringskostnader och investeringar i en ny teknisk plattform för spelbolaget Evoke Gaming gjorde att förlusten, trots en stor försäljning, ökade 2016 jämfört med 2015. Men arbetet med att vända sorgebarnen fortsätter.

Efter försäljningen av leksaksstudion Toca Boca, 49,9 procent av Børsen och även Bonnier Holdings andel av Nordic Cinema Group är Bonnier nöjd med sin finansiella bas och inte främmande för strategiska investeringar och förvärv.

Positivt är att Bonnierförlagens digitala försäljning för första gången passerade 100 miljoner kronor. Klassiska verksamheter som Dagens Nyheter och Dagens Industri ser en digital prenumerationstillströmning.

– Kvittot på att det finns en betalningsvilja för digital journalistik är extremt viktigt och glädjande för oss, säger Bonnierchefen Tomas Franzén.

Han vill gärna att Bonnier ska röra sig snabbare, men är medveten om att bygget av nya intäkter har en startsträcka. Mycket pågick bakom kulisserna innan DN:s digitala försäljning kunde ta fart.

Bonniers huvudsakliga intäktsfokus ligger på ökade användarintäkter. För även om Bonnier kommer slåss för varje annonskrona, är bedömningen att få medier kommer att ha den räckvidd som krävs på sikt för att ha en substantiell digital annonsaffär.

– Totalt ligger vi på knappa 25 procents nya, huvudsakligen digitala, intäkter just nu, och har som mål att nå 50 procent 2020. Det är ett ambitiöst mål, drar vi bara ut kurvan från där vi är i dag så hamnar vi på 40, men långsiktiga mål ska vara ambitiösa.

Karolina Palutko Macéus

Ämnen i artikeln:

SchibstedMTGBonnier

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News