Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag05.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Premium

Så har annonsörerna förändrat sin mediemix

Publicerad: 16 Maj 2017, 05:00
Uppdaterad: 15 Maj 2017, 14:16

Bild 1/3  

Coop ökar i bio och Kindred Group digitalt, det visar TNS-Sifos siffror. "Det första kvartalet är väldigt påverkat av det faktum att vi lanserade det helt nya konceptet '4 personer 80 kr'", säger Marie Wedin, marknadschef på Coop.


Ämnen i artikeln:

CoopSifo

Coop har bland annat ökat sina investeringar i bio markant under det första kvartalet jämfört med samma period 2016, det visar TNS-Sifos reklammätningar. Från 47 000 kronor till 1 135 000 kronor under januari till mars månad.

– Det första kvartalet är väldigt påverkat av det faktum att vi lanserade det helt nya konceptet ”4 personer 80 kr” med Lotta Lundgren vecka sex. Det är ju ett rörligt manér främst, och det påverkar de siffror man ser i kvartals­tabellen, säger Marie Wedin, marknadschef på Coop.

Marie Wedin påpekar att siffrorna över Coops mediemix inte är ett uttryck för någon förändring i företagets strategi, utan snarare en direkt konsekvens av den kommunikation som Coop lanserat under första kvartalet.

För att etablera det nya konceptet har man därför satsat på rörligt först, för att sedan bredda mixen när man vecka 19 tar ut konceptet på utomhusytor över hela landet.

Varför är bio en lämplig mediekanal för att bidra till att etablera det nya konceptet?

– Det finns en tydlig målgrupp och vi har en introduktionsfilm där vi förklarar konceptet som är lite längre. Därför passade bio bra eftersom man sitter ned och är fokuserad på bioduken.

Det nya konceptet är också anledningen till varför man i början av året ökat investeringarna i mobilt.

Kindred Group ökade sina investeringar i internet och mobilt kraftigt under första kvartalet, jämfört med samma period föregående år. Dersim Sylwan, Kindred Groups generaldirektör i Sverige, påpekar dock att man ska ta siffrorna med försiktighet i och med att det är bruttosiffror, men bekräftar ändå att man har lagt in en högre växel när det kommer till mobilt och internet.

– Vi förflyttar gradvis mer och mer resurser till det mobila. Det går hand i hand med att spelandet främst sker i den kanalen, säger han.

Den senaste tiden har det pågått heta diskussioner om huruvida annonsörer verkligen kan lita på att de får det de betalar för. Marc Pritchard, marknadschefen för världens största annonsör Procter & Gamble, hotade i början av året med att sluta lägga pengar hos digitala aktörer som inte håller måttet.

Hur orolig är du över att Kindred Group inte får det ni betalar för?

– Inte speciellt orolig, vi arbetar med tredjepartsleverantörer som mäter antalet exponeringar och som ser vad som levererats. Så för oss är det inte en utmaning.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

CoopSifo

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.