Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Premium

Reklam sålde ut hela Globen

Publicerad: 8 maj 2018, 06:20
Uppdaterad: 8 maj 2018, 06:22

PREMIUM. SBAB:s humorshow med Erik Haag vid rodret drog ett fullsatt Globen och konceptet blev ordentligt omskrivet i pressen. "Vi tycker bara att det är positivt att många reagerade", säger Tommy Gottberg, vd på Emakina DBG.


Ämnen i artikeln:

SBAB

Även om boendeekonomi är en viktig fråga i de flesta svenskars liv, är det få som tycker att det är intressant eller roligt. Det insåg reklambyrån Emakina DBG när de på uppdrag av statliga bolåneinstitutet SBAB började undersöka vad folk de facto tycker om kundens hjärtefråga. Genom en Sifo-undersökning kunde det slås fast: Folk tycker faktiskt att boendeekonomi är tråkigt.

– Då sade vi till oss själva att om vi ska få folk att lyssna på oss så måste vi skapa en känsla av att boendeekonomi kan vara intressant eller till och med kul. Det var vår ingång, säger Tommy Gottberg, vd på Emakina DBG.

– Sedan tog vi i så det bara dundrade. Vi bestämde oss för att utmana oss själva – och branschen – genom att till och med göra boendeekonomi jättekul, fortsätter han.

Idén om att göra en humorshow föddes. Dessutom skulle man lansera en webb­serie som skildrade förberedelserna inför showen. Huvudrollsinnehavare blev komikern Erik Haag, som under resans gång fick sällskap av kolleger såsom Björn Gustafsso­n.

Den 15 november var det dags och showen ”Boendeekonomi är jättekul!” gick av stapeln i ett fullsatt Globen. På scen stod, förutom Erik Haag och Björn Gustafsso­n, även Mia Skäringer, Nour El Refai och Johan Rheborg.

Kampanjen har blivit nominerad i de flesta av landets största reklamtävlingar och har nu tre vinstchanser i Gyllene Hjulet, bland annat i kategorin ”Årets mest kreativa lösning”.

– Erik Haag var påtänkt från första början och vi har gjort projekt tidigare med honom och regissören Anders Helgesson. Han är en otroligt bred och duktig folkbildare med humor som verktyg, vilket passade perfekt in på det här uppdraget. Den här utmaningen tyckte han var jätterolig, så han var på direkt, berättar Tommy Gottberg.

Han erkänner att de var ordentligt nervösa inför showen i Globen, och att webbserien speglar verkligheten ganska väl. I det avsnitt där Erik Haag får den plats där showen ska äga rum presenterad för sig – det vill säga Globen – låtsas han spy på arenagolvet av nervositet.

– Tänk dig själv; vi skulle få tio tusen människor att betala för att gå och titta på reklam, dessutom om ett ämne som folk tycker är jättetråkigt. Det klart att vi var nervösa. Men vi sålde slut hela Globen och var så klart otroligt nöjda, säger Tomm­y Gottberg.

Greppet att göra reklam i form av en humorshow genererade en hel del press. Emakina DBG jobbade hårt med pr för att hitta vinklar som skulle göra kampanjen intressant för medierna, vilket gav upphov till allt från seriöst betonade artiklar i Dagens Industri om hur SBAB ska göra ”boräntan rolig”, till artiklar om Björn Gustafssons ”superkropp” i kvälls­pressen.

– Vi tycker bara att det är positivt att många reagerade på konceptet, det är ju faktiskt det vi söker med kommunikation. Det värsta som kan hända är att ingenting händer, vi vill ju skapa känslor med våra kampanjer.

För flera av komikerna var det första gången som de samarbetade med ett varumärke. Enligt Tommy Gottberg fick komikerna stor frihet att skapa den humor de ville, men med boendeekonomi som utgångsläge.

Han beskriver utfallet av kampanjen:

– Vi fick otroligt bra respons på webb­serien, med hög tittning och dessutom en hög andel som tittade på hela avsnitt. Det är ganska ovanligt när man jobbar med den här typen av content. Kampanjen har gett positiv effekt på SBAB:s varumärke, vi har fått jättefina värden i de varumärkesundersökningar vi gjort, både vad gäller top of mind, preferens och reklam­erinran.

Vad tar ni med er för lärdomar som byrå av det här?

– Vi har lärt oss att en viktig nyckel är att agera så tätt som möjligt med kunden, att jobba tillsammans som en redaktion med korta beslutsprocesser. Det här var ju ett jättekomplext koncept med många parametrar. Det mediala ekosystemet lever ju hela tiden, vilket kräver att man förändrar och modifierar utefter hur det går gent­emot uppsatta KPI:er. Få beslutslager underlättar detta.

3 nomineringar i Gyllene Hjulet för SBAB

Årets event B2B

Årets mest innovativa koncept

Årets mest kreativa lösning

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SBAB

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.