måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Premium

Online-video ökar 40 procent i år

Publicerad: 6 september 2017, 08:02
Uppdaterad: 6 september 2017, 08:03

Bild 1/2  

Investeringarna i online-video ökar kraftigt – med över 40 procent hittills i år. I takt med tillväxten ställs högre krav på effektmätningar och transparens. "Det är det mest mätbara, och ändå det minst mätta, säger Marie Nilsson", vd på Mediavision.

Ämnen i artikeln:

MediavisionIRMYoutube

NR

Niclas Rislund

niclas@dagensmedia.se


Medieinvesteringarna i online-video landade under 2016 på drygt 1,1 miljarder kronor, enligt IRM. Med en 40-procentig ökningstakt hittills i år innebär det över 1,6 miljarder i år.

Det kan jämföras med förhållandevis stabila medieköp i linjär-tv på runt 5,4 miljarder årligen, vilket ger totala investeringar i rörlig reklam på omkring 7 miljarder kronor.

Samtidigt ställs allt fler frågor om effekten av investeringarna i reklam i online-video.

Enligt uppgift till Dagens Media har till exempel TV4 internt delvis förklarat sin linjärt starka start på 2017 med just bristande effekt onlin­e.

En studie från brittiska Thinkbox, som ägs av Channel 4, ITV, Sky Media, Turner Media och UKTV, indikerar att rörlig reklam online ses i betydligt lägre utsträckning än reklam linjärt.

I hela befolkningen sker enligt studien hela 94 procent av reklamexponeringarna linjärt. I åldersgruppen 16–24 år är motsvarande siffra 89 procent.

Googleägda Youtube landade enligt samma studie på en andel av reklamexponeringarna på 0,7 procent i hela befolkningen, och 1,8 procent i gruppen 16–24-åringar.

Samtidigt är flera bedömare överens om att Youtube på den svenska marknaden sväljer en mycket stor andel av de nya pengar som strömmar in i kategorin online-video.

Nordicoms senaste rapport ”Kampen om reklamen”, uppskattar att globala jättar som Facebook och Google kan ha slukat 90 procent av tillväxten för internetreklam mellan 2014 och 2016. Exakt hur stor andel av investeringarna i onlinevideo som hamnar hos Youtubes ägare Google är oklart.

– Det är en mycket stor andel som inte hamnar i traditionella mediers plånböcker, det är en omfördelning som sker, från lokalt till globalt, pengarna lämnar landet, helt enkelt, säger Marie Nilsson, vd på Mediavision.

Frågan om transparens aktualiserades i våras, när flera aktörer valde att bojkotta Youtube. Orsaken var att Youtube inte kunde garantera hur och var reklamen visades.

Procter & Gambles globala marknadschef Marc Pritchard var en av dem som röt ifrån, och hotade att kapa investeringarna i kanaler som inte kunde möta P&G:s krav.

David Björk är ordförande i IAB:s task force för online-video:

– Det är jätteviktigt att få rätt mätningar på plats hos leverantörerna så att man vet om vår annons visats samt vem den exponerats mot.

Det handlar dels om ”mjuka värden”, som målgrupper, vem man har nått, dels om ”hårda värden”, som bland annat rör viewability och brand safety.

– Leverantörerna, mediebolagen, måste uppgradera sina tekniska plattformar så att man kan implementera Javascript som bland annat mäter viewability, fraud och brand safety. Det är inte så många som har gjort det, säger David Björk.

Vad kan det få för konsekvenser?

– Annonsörer vill säkra sin annonsering med viewability, brand safety och frauds för att veta om någon haft möjlighet att exponeras av annonsen. De som inte hänger med i teknikutvecklingen kommer i förlängningen inte att få några investeringar.

– Jag är övertygad om att lokala leverantörer kommer få hårdare och hårdare konkurrens av de globala jättarna. Därför är det jätteviktigt att se till att hänga med i vilka mätningar som vi kan implementera.

Marie Nilsson pekar också på behovet av ökat samarbete:

– Jag tror att vi kommer att få se fler samarbeten mellan svenska aktörer. Med så starka fiender måste man hitta nya vänner.

– Man brukar ju säga att det alltid kommer att gå att konkurrera med lokalt, svenskt, innehåll. Som Aftonbladet och Expressen levererar svenska nyheter, men det är ju en sanning med modifikation. När de dyker upp på Facebook uppfattas de som svenska, men pengarna hamnar i hög grad hos Facebook.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev