Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Premium

Integritetsskyddet en känslig fråga

Publicerad: 26 Februari 2018, 08:46
Uppdaterad: 26 Februari 2018, 08:46

"Alexa och Google Home går igång på ett trigger-ord och börjar spela in, men vi är inte helt på det klara med hur det går till och om den spelar in allt man säger. Vi vet inte heller hur all den här informationen lagras", säger Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på IIS. Foto: Janne Naess/Sara Arnald

SPECIALEN DEL 3 AV 3. Med röststyrning ställs frågan om integritet, och vad som egentligen får spelas in, på sin spets. "Vi vet inte hur all information sparas", säger Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på IIS.


I och med utvecklingen av röststyrning så innebär det att konsumenter delar med sig av ytterligare information till aktörer som Amazon och Google. Det handlar inte längre bara om data om vad du söker eller klickar på, utan data om vad du säger.

Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på IIS, säger att teknisk utveckling generellt är något positivt som hon omfamnar, men anser samtidigt att man som konsument alltid måste fundera över vilka risker som den nya tekniken kan innebära.

– Det är klart att det finns risker, det är inte ovanligt att ny teknik visar på brister när det kommer till säkerhets- och integritetsfrågor. Men man väljer att ignorera det för att man föredrar funktionalitet och ny teknologi framför integritet.

Anne-Marie Eklund Löwinder framhäver att det är viktigt att företag är transparenta med hur informationen spelas in, hur den lagras och vad den används till.

– Alexa och Google Home går igång på ett trigger-ord och börjar spela in, men vi är inte helt på det klara med hur det går till och om den spelar in allt man säger. Vi vet inte heller hur all den här informationen lagras.

Vad finns det för risker?

– Det beror på vad det är för typ av information som registreras. Spelar de in när du grälar med din partner, när du pratar med dina barn eller i förtroende berättar att du är gay så kan den informationen användas mot dig, säger Anne-Marie Eklun­d Löwinder, och fortsätter:

– Det allvarligaste är inte att apparaterna spelar in och använder informationen för att förhöja sina tjänster, utan det är när man säljer informationen vidare till tredje part.

Frågan om vem eller vilka som kan tänkas komma åt information om samtal ställdes på sin spets i en mordutredning i USA. I november 2015 anklagades amerikanen James Andrew Bates för att ha mördat en man vid namn Victor Paris Collins. Mannen hittades död i James Andrew Bate­s hem.

Eftersom James Andrew Bates hade en Amazon Echo, som enligt ett vittne ska ha spelat upp musik under mordkvällen, begärde utredarna att få ta del av all ljudinspelning från enheten.

– Det är ett jätteintressant fall. Är det här uppgifter som polisen ska kunna begära ut som bevis mot människor?

Amazon vägrade först att dela med sig av uppgifterna, men lämnade sedan över informationen efter att den anklagade själv gått med på det.

Marknadsjuristen Axel Tandberg säger att även röststyrning är ett område som täcks av GDPR. Samtidigt säger han att röststyrning är något som kan anses vara särskilt skyddsvärt.

– Företag måste ha extra skydd för att inte sprida känsliga uppgifter såsom information om exempelvis sjukdom eller sexuell läggning.

Det finns en oro för att bli avlyssnad i hemmet, vad tänker du kring den frågan?

– Att spela in utan någons vetskap får inte ske, det är integritetskränkande att exempelvis anpassa en tjänst efter vad jag har sagt. Det krävs ett aktivt samtycke för att få behandla personliga uppgifter, säger Axel Tandberg, och fortsätter:

– Enligt vad jag vet så finns inte de här tjänsterna i Europa. Jag kan tänka mig att en anledning är att de undersöker hur deras produkter skulle fungera på en europeisk marknad, med tanke på att lagkraven kring integritetsfrågor är hårdare här än i USA.

Även Anne-Marie Eklund Löwinder påpekar att reglerna i Sverige och Europa är hårdare dragna. Samtidigt säger hon att det ska bli intressant att se hur aktörerna, när de väl lanserar sina produkter på en svensk marknad, kommer att hantera GDPR.

– Det här är information som indirekt går att härleda till en fysisk person. Hur ska de exempelvis anonymisera rösten, det är en intressant fråga.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.