Gå direkt till textinnehållet

Hur kopplar jag av under semestern?

Petronella Panérus, vd på Åkestam Holst. Foto: Janne Næss

EXPERTEN SVARAR. Petronella Panérus, vd på reklambyrån Åkestam Holst, delar med sig av sina bästa tips för att stressa mindre på jobbet och koppla av under semestern.

Inför sommarsemestern pratas det ofta, inte minst i medie- och kommunikationsbranschen, om hur svårt det är att på riktigt koppla av och njuta av sin ledighet. Dagens Media har därför vänt sig till Åkestam Holsts vd Petronella Panérus, som ägnat sig åt meditation under flera års tid, för råd.

Vad gör du för att inte bli stressad av ditt arbete?

– Jag blir fortfarande stressad ibland. Men jag har lärt mig att hantera det och känna igen signalerna direkt när det kommer. Då är det bara att avbryta det jag gör och ta en promenad. Nu händer det sällan eftersom jag mediterar varje morgon, vilket hjälper mig att hålla något slags balans inom mig.

Hur hittade du till meditation för att må bra?

– När jag insåg att jag inte hade någon balans i livet. Allt flöt ihop. Och så kan det få vara ibland, men inte under en alltför lång period – inte för mig i alla fall. Yoga­n var nog inkörsporten till meditationen. Sprang något år senare på Vipassana-meditationen och började anamma den efter att ha gått en tiodagars tyst meditation. Det bästa och värsta jag någonsin hade gjort. Men jag kan rekommendera den till de flesta. Trots att den är så fysiskt och psykiskt påfrestande gör jag om det – och kommer att åka dit även i sommar.

För dem som kanske inte känner att just meditation är lösningen för att minska stress och oro på jobbet, vad kan det finnas för andra bra sätt att inte bli alltför påverkad av stress?

– Naturen är en riktig kraft­källa, ut och gå eller spring. Köp en bok med mandalas, sätt dig och måla tillsammans med ditt barn eller själv. Fiske har jag hört ska vara oerhört meditativt. Det finns förstås hundra olika sätt att koppla av och minska oro, det viktiga är att hitta något som drar medvetandet bort från det som stressar till ett annat fokus.

Vad är det största misstaget folk gör när det kommer till att inte lyckas koppla av?

– Att läsa sin mejl i tid och otid och cruncha sociala medier. Jag tror fler skulle må bra av att detoxa från sociala medier. Inte fokusera så mycket på vad andra gör, utan i stället reflektera över sitt eget varande.

Hur kopplar jag av under semestern?

Ge dig ut i naturenNaturen är en riktig kraftkälla, ut och gå eller spring.

Detoxa från sociala medierFokusera inte så mycket på vad andra gör, utan reflektera över ditt eget varande.

Håll kroppen sysselsattGör något monotont som håller kroppen sysselsatt, men tanken fri. Måla ett plank, klipp gräs, städa ett skåp.

MötenUmgås bara med  människor som låter dig vara dig själv.

Läs och koppla avLäs en roman långsamt och ta in språket, inte bara berättelsen.

Hanna Frick

Reporter

Publicerad 2018-07-12 12.31Uppdaterad 2018-07-12 12.32

Ämnen i artikeln:

Dela artikeln: