Här är Schibsteds nya videostrategi

2017-11-09 07:00  
Lotta Folcker, tv-chef på Aftonbladet.

PREMIUM. Aftonbladet ska växa rejält inom video och realiserar nu framtidsstrategin, där rörlig bild blir en betydligt mer integrerad del av sajtflödet. Att mycket inspiration hämtats från amerikanska jättar som Facebook och Snapchat är tydligt.

I slutet av augusti gick Aftonbladet över till Schibsteds nya medieplattform. Med denna ges helt nya möjligheter att visa video.

Lotta Folcker är tv-chef på Aftonbladet:

– Vi har precis redovisat ett rekordresultat för Aftonbladet TV i Q3. Nu ska vi ta nästa steg och växa ännu mer inom video. För att göra det krävs inte bara bra innehåll, utan även en bättre produkt, vilket vi nu lanserar. Men i stället för att titta på vad broadcasters gör så har vi använt oss av flödesbeteendet på vår sajt för att utveckla vår produkt, och koncentrerat oss på hur folk vill titta på video, säger hon.

Bredvid det befintliga sättet att visa rörlig bild, där användaren måste gå in i en artikel och aktivt trycka på ett klipp för att sätta igång det, eller möts av en film som startar av sig själv – så kommer det att finnas redaktionell video redan på startsidan, som spelas upp utan handpåläggning.

Här är det tydligt att Aftonbladet hämtat inspiration från sociala medier, och lagt till undertexter i ljudlösa filmklipp. Om användaren väljer att trycka på klippet spelas ljudet upp – och en preroll med reklam går i vissa fall igång.

– I och med den nya plattformen går rörlig bild från att vara en sidoprodukt till en integrerad del av vårt nyhetsflöde, och andelen rörlig bild på sajten kommer att öka rejält. ”Click to play” kommer att finnas kvar, men här måste vi lära oss att värdera vårt eget innehåll för att förstå vad som ska vara vad. Det visar genomlysningen vi har gjort i vårt strategiarbete, säger Lott­a Folcker, som berättar att mediehusen inom Schibsted nu ställer om till att jobba betydligt mer med video.

Enligt MMS levererade Aftonblade­t i snitt knappt 1,4 miljoner strömstarter under augusti i år, en tydlig ökning sedan årets bottennotering i maj på knappt 1,1 miljoner strömstarter.

Under första halvan av september har antalet startade strömmar fortsatt att öka svagt, enligt MMS.

I diagrammen härintill framgår hur antalet startade strömmar fördelar sig mellan Aftonbladet, SVT och TV4. Sedan Aftonbladet lanserade den nya plattformen har det genomsnittliga antalet per dag ökat med drygt 2,6 miljoner.

I samband med att rörlig bild i olika format blir en mer naturligt integrerad del av flödet på Aftonbladets sajt och mobilsajt, presenteras även nya annonsprodukter.

– Vi kommer att införa bumper-ads-format på 6 sekunder, som bland annat Youtube och Fox News redan har, och vi kommer att använda oss av post-rolls. Det vill säga reklamklipp som spelas upp efter det redaktionella klippet, i stället för innan, förklarar Lotta Folcker, och fortsätter:

– Du störs inte av reklam innan du kommer till innehållet, men om du tycker att klippet är så bra att du tittar igenom det så kommer det en reklamfilm i slutet, säger hon.

Bakom beslutet att använda 6-sekunders-formatet ligger att Aftonbladet utgår från användandet i mobilen.

– Pre-rolls kan, när de används fel, störa användarupplevelsen och irritera, och det är en kritik vi har tagit på allvar, berättar tv-chefen.

Lotta Folcker poängterar att native-affären för tv kommer bli viktig framöver, och att det är ett område hon tror kommer växa snabbt med de nya produkterna som nu har lanserats.

– Rörligt fångar på ett helt annat sätt än vad text gör, och när det rörliga innehållet kan starta av sig självt så blir många fler intresserade och fortsätter titta, säger Lotta Folcker, och lägger till att Aftonblade­t jobbar hårt för att visa effekt för kund.

Drömmen är att kunna personalisera mer och att i framtiden bättre kunna styra annonsinnehållet till rätt målgrupp.

– Ja, våra undersökningar visar att folk inte är irriterade på reklamen, det är när det kommer reklaminnehåll som de inte har någon relation till som de stör sig, och särskilt om det sedan upprepas alltför ofta. Men de säger sig vara helt okej med reklam om innehållet är anpassat efter dem, säger Lotta Folcker.

De nya videoprodukterna har redan lanserats för Android, och inom några veckor står IOS på tur.

– Vi följer datan och håller på och lär oss hur man bäst bygger dramaturgi för mobilen. Mobilen sätter vi först, säger Lotta Folcker och avslutar:

– Den aktör som har den bästa användarupplevelsen är Snapchat, med sina stories, och de har integrerat text och bild och rörligt. Det har vi inspirerats mycket av. Vad de amerikanska jättarna har gjort är just att sätta användaren i fokus.

Janne Naess

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt