Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Premium

Här är de största tv-annonsörerna

Publicerad: 30 november 2017, 06:30
Uppdaterad: 29 november 2017, 14:55

"Den räckvidd som köps online är fortfarande ett komplement, där man vill nå de användare som är svåra att nå med linjär-tv", säger MMS vd Magnus Anshelm. Foto: Janne Naess

SPECIALEN DEL 1 AV 3. Procter & Gamble är Sveriges största annonsör i rörligt – både linjärt och online. "För att vara en stor annonsör inom rörligt så måste man vara en stor annonsör linjärt", säger MMS vd Magnus Anshelm.

Ämnen i artikeln:

MMSProcter Gamble

MN

Madeleine Nilsson

madeleine@dagensmedia.se


Linjär-tv är fortfarande det medieslag som gäller när man som annonsör vill bygga räckvidd, medan online-video snarare fungerar som ett komplement.

På uppdrag av Dagens Media har MMS tagit fram siffror över de tio största annonsörerna i rörliga medier. Procter & Gamble, med varumärken som Head & Shoulders, Pampers och Gillette, är allra störst med 57,5 miljoner impressions och en bruttoräckvidd i linjär-tv på 45 111 GRP under perioden januari–september i år.

Och tittar man närmare på Procter & Gambles medieinvesteringar så ser man att bolaget lägger hela 96 procent av sin budget i linjär-tv, enligt Sifo reklammätningar.

– För att vara en stor annonsör inom rörligt så måste man vara en stor annonsör linjärt. Online kan man inte köpa så mycket räckvidd, säger Magnus Ans­helm.

Men då räknas inte Youtube in?

– Det hade kanske gått om You­tube sålt mer reklamutrymme, men där är det mest pre-rolls och mid-rolls, även fast de säljer mycket i kronor och ören.

MMS har även tagit fram ett helt nytt mått, kallat ”GRP online”, som visar det totala antalet GRP för både linjär-tv och online sammantaget. För att räkna om antalet impressions till ”GRP online” så har MMS dividerat antalet impression­s med antalet individer i tv-universumet, det vill säga 9,5 miljoner individer. Det gör att man kan få det sammantagna måttet för både online-video och linjär-tv – Total GRP.

Även där är Procter & Gamble störst, följt av Reckitt Benckiser, med varumärken som Cillit Bang och Durex, samt Arla. Procter & Gamble når med totalmåttet upp i 45 716 GRP, Reckitt Benckiser ligger på 25 674 GRP och Arla på 24 728 GRP.

– ”GRP online” är inte ett officiellt mått, men det ökar jämförbarheten mellan hur många tittarkontakter som levereras i linjär-tv i förhållande till online.

Samtidigt ökar som bekant investeringarna i online-video. Enligt IRM:s senaste rapport ökade online-video med hela 37 procent under det tredje kvartalet i år, jämfört med motsvarande period 2016.

Investeringarna i linjär-tv minskade samtidigt med 3,5 procent. Men fortfarande är linjär-tv betydligt mycket större än online-video. Totalt investerades nästan 1,5 miljarder kronor i linjär-tv under Q3. I online-video låg investeringen på 357 miljoner kronor.

– Den räckvidd som köps online är fortfarande ett komplement, där man vill nå de användare som är svåra att nå med linjär-tv. Det gäller även om vi räknar in Youtube, vilket har att göra med fragmenteringen online – där finns helt enkelt inget stort program att köpa stark räckvidd i.

Dessutom är många av de stora sajterna i princip slutsålda, enligt Magnus Anshelm.

– Det finns inte så mycket tittarkontakter att köpa, trots att användarna lägger mycket tid online. Men då ska man ju komma ihåg att Youtube inte ingår.

– Tillskottet från online hade varit betydligt större om Youtube hade varit med, och om vi bara tittat på en yngre målgrupp.

Magnus Anshelm tror dock på en stegvis förändring till online-videons fördel.

– Men det går inte så fort som många bedömare tror. Det har att göra med volymskillnaderna mellan online och linjär-tv – det finns betydligt fler tillgängliga reklamkontakter i linjär-tv.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev