Premium
Här är de dyraste sökorden
Publicerad: 12 september 2017, 22:00
Uppdaterad: 21 september 2017, 11:02
Bild 1/2 Tillväxt för sök i Europa 2016. Källa: IAB Europa och IHS Markit.
PREMIUM. Sverige hade den tredje högsta tillväxten av köpta sökord förra året. Mer än var fjärde krona läggs på sök – som helt domineras av Google. "Med ännu fler aktörer så skulle kanske sökprodukterna utvecklas mer och åt oväntade håll", säger Lisa Wennström, ordförande för IAB:s task force sök.
Sök fortsätter att växa i rasande takt. Kategorin står nu för 45,6 procent av all onlineannonsering i Europa, enligt IAB Europas studie ”AdEx Benchmark”, vilket motsvarar 182,1 miljarder kronor.
Sverige ligger i framkant digitalt och visar upp en kraftig tillväxt. Under 2016 investerades hela 8,1 miljarder kronor i sök i Sverige, vilket kan jämföras med display där det investerades 5,1 miljarder kronor under 2016. Tillväxten landade på hela 36,1 procent, jämfört med snittet för Europa på 12,9 procent.
Iprospects Lisa Wennström är ordförande för IAB:s task force sök. Hon säger att den höga tillväxten hänger ihop med att det hela tiden utvecklas nya format.
– 2016 var året då PLA (product listing ads) slog igenom fullt ut i Sverige. Det är förmodligen till stor del en bidragande orsak till tillväxten. Lanseringarna från Google sker successivt i olika länder och 2013 kom det till Sverige, det dröjde däremot länge innan det började visas annonser på sökningar som gjordes.
Lisa Wennström får medhåll av Christian Rudolf, grundare av Topdog, som menar att Google bidrar till frammarschen.
– Branding och sök är som äpplen och kanel, var för sig trevliga, men tillsammans blir det magi i munnen. Google är i kärnan av detta och det är det som driver tillväxten. Data förpackat som annonser är mycket lönsammare än data.
Enligt IRM står sök för 25,8 procent av de totala medieinvesteringarna i Sverige, under andra kvartalet 2017. Sök utgör 52 procent av de samlade investeringarna i internetreklam, vilket motsvarar 2,5 miljarder kronor. IRM inkluderar även sökoptimering (SEO), vilket inte görs på alla marknader.
Lisa Wennström menar att en av sök-kategorins stora utmaningar är att få folk att förstå komplexiteten i kanalen.
– Det har alltid funnits utmaningar med att man tror sig förstå sponsrade länkar, men många blir fortfarande förvånade över hur komplext optimeringsarbetet är och hur avancerade strategier man kan sätta.
Google kniper den absolut största delen av investeringarna i sök, men en annan aktör är på frammarsch.
– Merparten av investeringarna går fortfarande till Google, men Microsofts sökmotor Bing har investerat mycket i söket de senaste två åren. De har i och med det integrerat sin sökmotor i många produkter samt Microsofts senaste operativsystem, och ökat sökandelen i Sverige till drygt 12 procent.
Ser du några problem med att det är få aktörer på marknaden?
– Transparensen över hur utvecklingen per land ser ut kan bli lidande om det enbart är en aktör som behöver visa sina siffror eftersom dessa då tydligt visar hur bolaget går. Hittills har Google varit väldigt öppna med sina siffror, vilket vi är väldigt glada över, och det hoppas vi på att se en fortsättning av framöver, säger Lisa Wennström, och fortsätter:
– Men det är bättre om det finns fler aktörer. Då kanske alla aktörer vågar dela med sig av faktiska siffror till undersökningsföretagen så att vi får en tydligare bild av hur sökutvecklingen ser ut. Konkurrens från fler aktörer gynnar även marknaden när det kommer till utveckling, säger Lisa Wennström.
Christian Rudolf pekar på att svenska marknadschefer har mycket att lära för att få ut full potential av sök.
– Marknadscheferna sitter och flyttar pengar från varu- till sökannonsering och tror att det kommer vara en riddare i skinande rustning, men det man inte tänker på är att sökningar är en spegling av vår verklighet.
Även om Lisa Wennström säger att Google hittills varit transparenta kan det finnas andra orosmoln. Förra året blev det exempelvis genom Wall Street Journals granskning känt att Google ger sina produkter topplaceringar i sökningar.
Tidigare i år bötfällde EU-kommissionen sökjätten till att betala rekordböter på hela 23,6 miljarder kronor, detta efter att man granskat 1,7 miljarder nätsökningar. Granskningen har tagit EU-kommissionen totalt sju år att genomföra. Google lämnade in en överklagan till EU-domstolen så sent som den 11 september.
Sveriges 10 dyraste sökfraser på Google 2016
1. Begravningsbyrå Göteborg 465 kr
2. Köpa faktura 445 kr
3. Fakturaköp 407 kr
4. Begravningsbyrå Stockholm 360 kr
5. Faktura köp 360 kr
6. Samla lån 341 kr
7. Låne 320 kr
8. Ränteavdrag lån 307 kr
9. Köpa fakturor 304 kr
10. Låna pengar 303 kr
Källa: Topdog