torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Premium

”Gör att vi blir mer sårbara”

Publicerad: 20 september 2017, 05:00
Uppdaterad: 20 september 2017, 06:03

Bild 1/3  Dersim Sylwan, Sverigechef, Kindred

SPECIALEN DEL 6 AV 7. Tre stora annonsörer resonerar om för- och nackdelar med att köpa tjänster i en ”gig-modell”.


Karin Granlund, varumärkeschef, Arla

– Ja, det förekommer, fast inte så ofta. De flesta är knutna till någon av våra många konsultbyråer. Det handlar ofta om att vi behöver den specifika kompetens som den personen besitter. Att få med ett utifrån-perspektiv är ofta värdefullt.

Vad är mest positivt?

– Jag tror att det finns en risk att stora organisationer fastnar i samma tänk och resonemang år efter år. Vi gör som vi alltid har gjort-mentalitet, för att det är enklast så. Nya personer, som inte är beroende av att få löpande uppdrag av oss, kan vara mera kritiska och tillföra nya värdefulla insikter som kan hjälpa oss att förändra vårt synsätt och se det vi inte förmår eller vill se. Som kanske inte hade kommit in i projektet om vi bara jobbat med våra befintliga traditionella byråer.

Vilka är de största riskerna?

– Det är också viktigt med långsiktigt strategiskt tänkande. Den bredd och djupa kunskap som krävs för att fatta affärsmässiga bra beslut besitter sällan en giggare. Giggare tenderar att få stor uppmärksamhet, ofta på grund av sin personlighet och sin kreativitet. Men den bästa kombinationen är nytänkande tillsammans med lång djup kunskap inom området av så kallade gamla rävar.

Kristoffer Stenqvist, Medie- och digitalchef, Max Hamburgare

Har ni använt er av giggare?

– Nej, det är inte så vanligt hos oss. Pratar vi exempelvis om hela kampanjer så ligger sådana uppdrag inom existerande byråsamarbeten.

Vad är mest positivt?

– Det är positivt och en möjlighet för människor med kompetens att inte vara fast anställda hos någon stor byrå och ändå göra spännande jobb.

Vilka är de största riskerna?

– Det är klart att vissa uppdrag lämpar sig bättre för gigjobb och andra inte. Man lägger kanske inte det långsiktiga arbetet med ens strategiska varumärkesplattform på en giggare, men mindre uppdrag passar alldeles utmärkt. Det är rimligt att det finns utrymme för båda formerna.

Dersim Sylwan, Sverigechef, Kindred

Har ni använt er av giggare?

– På Kindreds svenska marknadsavdelning har vi inte arbetat med giggare ännu, men det är en utveckling som vi självklart följer med intresse, och ingenting vi utesluter att testa i framtiden.

Vad är mest positivt?

– Förutom flexibiliteten som det ger arbetstagaren så ser jag som arbetsgivare att det skapar ett brett urval av kompetens och ger oss som marknadsavdelning möjlighet att fokusera på vår core business medan vi kan ta in giggare som sköter delar på sidan av. Vidare bör en uppsida även vara att giggarna kommer in med hög motivation och stort driv då utbytet bygger på ett ömsesidigt behov och utmaning från både arbetsgivare och arbetstagare.

Vilka är de största riskerna?

– En eventuell negativ sida är att vi bygger upp exempelvis en kampanj med hjälp av specifika giggares kompetens och hjälp, men att dessa sedan hoppar vidare till nästa arbetsgivare, och att vi på så sätt blir mer sårbara.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev