tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Premium

"Föredrar fast anställning"

Publicerad: 19 september 2017, 05:00
Uppdaterad: 19 september 2017, 08:45

Bild 1/2  Milla Rahman har blivit fast anställd på Universal Avenue som business advisor. Foto: Janne Naess

SPECIALEN DEL 4 AV 7. Gig-modellen gör sin entré och start ups vill stöpa om marknadsföringsbranschen – vad tycker "giggarna" själva om arbetsformen?


JN

Janne Naess

janne.naess@dagensmedia.se


"Föredrar fast anställning"

Milla Rahman33 år, Stockholm

Vad är det som lockar dig med den här arbetsformen?

– Jag är intresserad av startup-miljön och läste en artikel om Universal Avenue på nätet. Det lät spännande, och jag skickade in en spontanansökan. Jag älskar affärsutveckling, försäljning och att bygga kundrelationer – det lockade mer än friheten som det innebär att jobba som frilansare.

Hur länge har du jobbat som giggare?

– I sex månader, jag har tidigare jobbat i åtta år som affärschef på Forex. Faktiskt har jag precis blivit fast anställd på Universal Avenue som business advisor.

Vad är för- och nackdelarna med att arbeta i gigbranschen?

– Jag har ju just blivit fast anställd och föredrar det framför att vara frilans. Jag vill gärna vara en del av ett team, och tror att man når en större effekt då. Som frilans går dessutom mycket tid åt till arbetsplanering. Fördelen är att du har en enorm frihet när du jobbar som frilans. Just Universal Avenue är ett väldigt välfungerande företag, tycker jag, och man har haft tillgång till support och uppbackning dygnet runt. Lönen är bättre i förhållande till arbetstiden och man får jobba med många olika varumärken.

Vilken typ av uppdrag har du haft när du jobbat som frilansare?

– Jag har jobbat mycket med digital marknadsföring och valt själv att rikta in mig på restaurangbranschen. Jag har hjälpt till med bland annat marknadsföringsstrategi och att öka synlighet mot kund.

 

"Man måste vara en utåtriktad doer"

Gustav Sjöstedt21 år, Stockholm

Varför jobbar du som ”giggare”?

– Jag har ett sabbatsår just nu och jobbar via Gigstr bredvid mitt extrajobb i en matbutik. I de flesta fall är det roligare att göra gig än att jobba i butik, men jag vill att åtminstone en del av min inkomst ska vara fast. Jag jobbar främst med sälj och event när jag giggar och det är kul att träffa så många människor – både dem jag jobbar tillsammans med och kunderna. Jag är inte ute efter att bygga en karriär just nu, så det passar mig väldigt bra att jobba så här för tillfället.

Vad är för- och nackdelarna med arbetsformen?

– Det är bra att man kan välja själv vilken typ av jobb man vill göra, och bygga sitt eget schema. Det finns de som jobbar heltid med gig, men jag skulle nog inte göra det eftersom det inte alltid finns tillräckligt med uppdrag för att tillgodose mina behov. Det är stimulerande att jobba på det här viset, trots att alla gig inte är lika roliga. Man tröttnar snabbare när man går till samma ställe varje dag, men vet å andra sidan vad man får i lön.

Krävs det en viss personlighetstyp för att vara giggare?

– Ja, det tror jag. Man ser många komma och gå, och en del som håller på länge och kanske till och med på heltid. Man måste nog vara utåtriktad och något av en ”doer”.  Man träffar roligare människor när man jobbar på gig än när man jobbar i en matbutik.

Hur länge jobbar man som giggare?

– Jag har jobbat så här i 1,5 år och kommer förmodligen att fortsätta med det när jag börjar plugga också. Eftersom jobben varierar så tröttnar man inte.

Vad har du för karriärplaner fram­över?

– Plugga ekonomi. Jag funderar på att bli civilingenjör.

Kommer du fortsätta att gigga då?

– Då kommer jag vilja ha fast jobb och högre lön. Men medan jag söker det jobbet så kommer jag absolut att göra det.

 

"Just nu samlar jag erfarenheter"

Victor Boëthius27 år, Stockholm

Varför har du valt den här arbetsformen?

– Jag var deltidstrainee på en pr-byrå, och ”giggade” vid sidan av till att börja med. Dagarna blev väldigt lika på byrån, och det blev lite tråkigt i längden. Jag började jobba med det här på heltid eftersom jag tycker om flexibiliteten och de varierande uppdragen.

Vad gör du för typ av jobb?

– Jag jobbar mycket med sälj och promotion, som varumärkesambassadör eller som till exempel informationsvärd. Men det är aldrig ”fulsälj”, vill jag poängtera.

Vad är det bästa med att vara ”giggare”?

– Jag tycker att man får extremt mycket erfarenhet av olika branscher och man lär sig om olika varumärken. Sen träffar man, och lär känna, väldigt många olika människor på uppdragen. Jag har också fått resa mycket och upptäcka Sverige. Många av de ställen som jag har jobbat på skulle jag förmodligen aldrig ha besökt om det inte varit för jobbet.

…och vad är nackdelarna?

– Om jag ska vara uppriktig så tycker jag än så länge inte att det finns så många nackdelar. Men om jag måste svara något så är det att man måste planera sin ekonomi, eftersom mängden uppdrag, och även lönenivån, kan variera månad för månad.

Vad drömmer du om att jobba med på sikt?

– Jag är utbildad inom strategisk kommunikation, projektledning och ledarskap, men har efter 1,5 år som ”giggare” upptäckt hur mycket jag gillar att jobba med event och field marketing. Just nu samlar jag erfarenheter och det passar mig perfekt att jobba så här – men på sikt vill jag ha ett fast jobb.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev