Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Premium

”Ett nytt kapitel i svensk politik”

Publicerad: 11 Juli 2017, 13:23
Uppdaterad: 11 Juli 2017, 13:23

David Orlic, vice vd och innovationschef på kommunikationsbyrån Prime.

Järvaveckan har förändrat det offentliga samtalet om utanförskapet i Sveriges förorter, från att prata om människorna som bor där till att prata med dem. Det skriver David Orlic, vice vd och innovationschef på Prime.


Ämnen i artikeln:

PrimeDavid OrlicDJ-battle

Årets politikervecka är över. Samtliga partiledare talade på varsin dag, även statsministern. Alla riksmedier var på plats, särskilt Niklas Svensson. En grupp kommunpolitiker satt och lyssnade på Microsofts seminarium om framtidens arbetsmarknad samtidigt som företrädare för Falun Gong mediterade i tältet bredvid. Expressens getingmaskot stod och vinkade medan Alexandra Pascalidou modererade en tuff men saklig debatt mellan Anders Ygeman och Tomas Tobé. Inga nazister närvarade. Inget DJ Battle arrangerades även om Nordegren & Epstein krävde mer underhållning.

Politikerveckan Järva är ett nytt kapitel i svensk politisk historia. Ahmed Abdirahman, Helene Gülenay, Naod Abera och de andra i den ideella föreningen The Global Village lyckades under nio dagar flytta Sveriges politiska centrum till Järva och förlägga samtalet om segregation närmare dem som berörs allra mest av arbetslösheten, kriminaliteten och de sjunkande skolresultaten.

Järvaveckan har förändrat det offentliga samtalet om utanförskapet i Sveriges förorter, från att prata om människorna som bor där till att prata med dem. Publiken kom inte i tusental, men var avsevärt fler än på partiledarnas ordinarie sommartal och betydligt bredare till sammansättningen än i de flesta politiska sammanhang. Trots att vissa journalister och opinionsbildare refererade till Spånga IP som ”mitt i ingenstans” lyckades många ändå åka de 13 minuterna från T-Centralen till Spånga station eller gå de 5 minuterna från hemmet i Tensta.

Detta föranleder ett antal frågor. Kan en liten ideell förening skapa en stor demokratisk plattform i området med landets lägsta valdeltagande? Är Järvaveckan en konkurrent till Almedalsveckan, eller ett komplement? Och om Spånga IP ligger mitt i ingenstans, var befinner sig i så fall Donners plats?

Jag är inte rätt person att svara på detta, eftersom jag är part i målet. Jag har följt Ahmeds hårda arbete på nära håll och imponerats av hans ork, ledarskap och orubbliga framtidstro. Dessutom är Prime strategisk partner till Järvaveckan.

I stället kan jag konstatera att politisk kommunikation inte bara handlar om vad vi säger, utan också vilka vi pratar med. I dag känner minst en fjärdedel av den svenska väljarkåren så stark misstro gent­emot etablerade partier att de antingen lägger sin röst på Sverigedemokraterna eller inte röstar alls. Det är den fjärdedel av befolkningen som inte känner igen sig i berättelsen om Sveriges framgångar som tvärtom tycker att det mesta blir sämre. De finns i både bruksorten och i förorten, men de finns sannolikt inte i Almedalen. Ändå är det dem som både Almedalsveckan 2017 och valet 2018 kommer att handla om.

Alla partier är överens om problemet: att Sverige glider isär och att avståndet ökar mellan dem som har ett arbete, en utbildning och en trygg tillvaro och dem som står utanför. Lösningen finns bortom budskapshusen och de strategiska utspelen, den börjar med ett mer inkluderande samtal och ett starkare lokalsamhälle. Demokrati kan stärkas uppifrån, men växer som bekant nerifrån.

David Orlic, vice vd och innovationschef på kommunikationsbyrån Prime

Ämnen i artikeln:

PrimeDavid OrlicDJ-battle

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.