Premium
Discovery: "Gör inte några affärer i ren desperation"
Publicerad: 8 september 2017, 05:00
Uppdaterad: 7 september 2017, 14:19
Bild 1/4
SPORTRÄTTIGHETER. Fortfarande bänkar sig den stora publiken framför tv-apparaterna när det vankas sport. Slaget om de hetaste sporträttigheterna är mer dramatiskt än någonsin.
Slaget om de hetaste sporträttigheterna är i dag kanske mer dramatiskt än någonsin. Medan tittarna sviker linjär-tv:n allt mer, utgör sporten undantaget, där tittarna fortfarande bänkar sig när det är dags för de stora matcherna. När Europa League-finalen mellan Manchester och Ajax sändes i Kanal 9 den 24 maj, tittade hela 626 000.
Samtidigt blir de globala techbolagen en allt större konkurrent på området, där flera redan har börjat knyta till sig sporträttigheter.
Discovery Networks Sweden var det svenska kanalhus som hade det tuffast under 2016 – under året attraherade deras kanaler tillsammans bara 10 procent av det totala linjära tittandet. Nu förväntar man sig dock ett lyft, just tack vare att man säkrat de tunga sporträttigheterna: Allsvenskan med start år 2020 samt OS som inleds med vinterspelen i Sydkorea 2018.
– Det finns ingenting annat som engagerar den svenska tv-publiken på samma sätt som OS och vi är extremt stolta över denna juvel. Sedan ser vi fram emot sex säsonger med Allsvenskan och Superettan med start 2020, säger Discovery Network Swedens sportchef Emir Osmanbegovic, och fortsätter:
– Både OS och Allsvenskan passar perfekt in i vår strategi att addera fler stora, exklusiva och lokalt relevanta rättigheter till Eurosport. Eurosport har varit en sovande jätte i Sverige, men nu är vi på väg att bli Sveriges största och bästa avsändare av sportinnehåll på alla plattformar.
Just storleken, anser Emir Osmanbegovic, är Discovery Networks styrka.
– Ingen konkurrent på den svenska marknaden kan exempelvis köpa OS-rättigheter för över 50 länder. Det finns enorma synergier och fördelar med att tillhöra ett globalt företag. Discovery och Eurosport är extremt ambitiösa, men har också tålamod, vilket innebär att vi inte gör några affärer i desperation.
Han vill dock inte gå in i detalj på hur strategin ser ut för att ta tillvara de åtråvärda rättigheterna.
– Men en sak som vi har varit tydliga med är vår strävan att tillgängliggöra bra sportinnehåll för fler tittare till mer attraktiva priser än tidigare.
Hos konkurrenten MTG, som bland annat har Premier League i sin sportportfölj, siktar man på att i allt större utsträckning ta tillvara sporträttigheterna tvärs över de olika plattformarna.
Anders Jensen, vd, tar supermatchen den 27 augusti mellan boxningsgiganten Floyd Mayweather Jr och MMA-mästaren Conor McGregor i Las Vegas som exempel på strategin.
– Det blir en historisk sändning där vi blockar en hel lördagskväll för ett sportrelaterat ämne. Vi ser det som ett slags experiment – en hybrid mellan sport och lördagsunderhållning i TV3, som mynnar ut i PPV-matchen i Viaplay. Det är så jag ser att vi möjligen kommer att jobba med våra sporträttigheter även framåt.
Han menar att just sporträttigheter alltid har varit viktiga för att bygga relevans och kännedom om kanalen, och spår att det kommer fortsätta så även framåt.
– Vi hade ju ishockey-VM under 23 år, som sändes i TV3, och när vi släppte de rättigheterna lämnade det ett hål efter sig, som vi sedan valde att fylla med OS.
Nu har MTG köpt tillbaka ishockey-VM genom ett samarbetsavtal med SVT, som innebär att MTG och SVT kommer att dela upp sändningarna åren 2018–2023. Mästerskapet i sin helhet kommer att gå i MTG Sveriges linjära tv-kanaler med TV3 i spetsen åren 2018, 2020 och 2022, och i SVT:s linjära kanaler resterande år. Viaplay sänder alla matcher under alla sex åren.
– Inom en överskådlig framtid tror jag att sporträttigheterna kommer fortsätta att vara väldigt viktiga, viljan att betala stora prisökningar för rättigheterna finns, och vi vet att sport lockar publiken. Det kan fortfarande få folk att byta kanal eller leverantör, säger Anders Jensen.
Många mediehus har sporträttigheter med lokal karaktär, medan Anders Jensen lyfter fram MTG:s nordiska ”footprint” som någonting som särskiljer huset från konkurrenterna.
– Det andra som utmärker oss är att vi finns tillgängliga på flera plattformar, där innehållet anpassas och varieras utefter plattformen, och att vi är starka både linjärt och i betal-tv.
Men frågan är om det främst kommer att vara de traditionella tv-husen publiken vänder sig till för att se sport i framtiden. Allt fler globala techbolag visar nämligen intresse för sporträttigheter, inte minst Facebook. Det innebär en dubbel utmaning för de traditionella tv-bolagen: Prisnivån på rättigheter trissas upp samtidigt som de kapar åt sig av annonsintäkterna.
Så sent som i somras gick Facebook ihop med Fox Sports för att livesända UEFA Champions League i USA, medan Amazon i april betalade 50 miljoner dollar till NFL för rättigheterna att kunna livesända en rad matcher. Även Twitter är inne på området, och har bland annat gjort sändningar från Wimbledon.
– Jag har väldigt stor respekt för när de globala bjässarna börjar röra sig in i det ena och det andra – något annat vore fånigt att säga. Apple ska ju nu investera 1 miljard dollar i originalinnehåll, vilket Netflix gjort länge, och det är klart att det påverkar oss, säger Anders Jensen, och fortsätter:
– Men jag har även respekt för rättighetsinnehavarna och vad de tycker. När de en dag har sålt en rättighet till ett sådant här globalt bolag som Facebook, då innebär det att en annan aktör ska buda mot Facebook längre fram. Den aktören kan antagligen inte investera samma summor.
Risken blir, menar Anders Jensen också, att man tappar lokal relevans i sporten.
– Att kunna använda sig av lokala experter, som svenska tidigare proffsidrottare, som delar med sig av sin kunskap och sina erfarenheter till tittarna i samband med stora sporthändelser skapar trovärdighet och intresse. Det är sådant som Facebook eller något annat liknande globalt bolag har svårare att erbjuda. Därför tror jag att vår förmåga att leverera sport är minst lika stor som Facebooks eller Googles.
När det kommer till de globala techbolagens intåg på sporträttighetsmarknaden säger Casten Almqvist, vd på TV4, att man är van vid den typen av stenhård konkurrens.
– Den matchar vi bland annat med vår höga räckvidd och vår kompetens och passion för sporten. Vi kommer att fortsätta bjuda på de rättigheter vi vill ha, men också bli ännu tuffare i att våga välja bort det som inte passar vår strategi.
Hos TV4 kommer sporten fortsätta att spela en nyckelroll, säger Casten Almqvist, som dessutom menar att TV4 och C More sitter på de absolut starkaste svenska rättigheterna.
– Måste jag välja är det klart att de absolut tyngsta är SHL, Allsvenskan, fotbolls-VM och vårt stora fotbollspaket med all svensk och europeisk kvalfotboll nästa år och fyra år framåt. Men vi ser också hur intresset för exempelvis Hockeyallsvenskan och Handbollsligan är större än för de flesta internationella fotbollsligor.
Sporträttigheterna utgör basen för den nya sportkanalen som TV4 lanserar i oktober.
– Nästa år visar vi fotbolls-VM, och så kickar vårt UEFA-paket igång – totalt ett tusental landskamper, vilket ger oss ett totalt grepp om all landslagsfotboll. Så både vi och våra tittare och användare har mycket att se fram emot.
2,24
miljoner svenskar såg EM-finalen 2016 i TV4 mellan värdnationen Frankrike och Portugal. 2,3 miljoner såg Sveriges premiärmatch mot Irland i SVT. Källa: MMS
499
kronor kostade matchen mellan MMA-stjärnan Conor McGregor och boxaren Floyd Mayweather i Viaplays pay per view, som sändes den 27 augusti.