Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Premium

Del 10: "Det är helt avgörande att lyssna och försöka förstå"

Publicerad: 24 Juli 2017, 10:47
Uppdaterad: 25 Juli 2017, 07:30

Erik Modig, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm.

10 tips för valseger – del 10 av 10 i Handelsforskarna Erik Modig och Jonas Collianders politikspecial.


”Människor är upprörda. De är arga på systemet och de ser Trump, inte så att de nödvändigtvis håller med honom, men de ser honom som en mänsklig molotovcocktail som de kan kasta in i systemet tillsammans med Brexit och spränga det. Skicka ett meddelande.” Utsagan kommer från dokumentärfilmaren Michael Moore, som var en av de första som förklarade att han trodde att Trump hade en reell chans att vinna valet. Inför valet 2018 finns det ett par kanadensiska studier som utkommit på senare år som är särskilt intressanta för oss, eftersom Kanada är ett land som i många avseenden är mer likt Sverige än exempelvis USA. I den ena studien såg man hur attityder gentemot det styrande partiet och det politiska systemet förändras till det sämre i samband med ekonomisk stagnation för enskilda väljargrupper. I den andra syntes ett klart samband mellan ekonomisk stagnation och viljan att rösta på alternativa och radikala partier.

Vad är då det intressanta med det här resonemanget? För det är onekligen varken nytt eller ologiskt. De flesta, med något intresse för politik, vet redan att Trump hade starkt stöd i den avindustrialiserade amerikanska mellanvästern, att franska Nationella Fronten har starkt stöd i de regioner som drabbats hårt av nedläggningar och att Sverigedemokraterna har starkt stöd bland dem som upplever sig marginaliserade av det svenska samhället. Det intressanta är i stället att människor fattar beslut om att rösta på partier trots att de, som Michael Moore påpekar, inte alltid håller med om den politik som förs. Ibland röstar man till och med på de här partierna, trots att man vet att deras politik kommer att missgynna dem som väljare.

Korkat? Konstigt? Odemokratiskt? Många svänger sig med ord mot väljare som tar till drastiska handlingar för att få sin röst hörd. Problemet är nog snarare att det var för få som lyssnade till att börja med. Lyssna är oavsett i hög utsträckning vägen framåt om det handlar om att man verkligen lyssnar och faktiskt tar till sig. Digitalisering och globalisering kommer öka trycket på vårt samhälle, och flera olika yrkesgrupper kommer att komma i kläm. För politiker blir det helt avgörande att verkligen lyssna och försöka förstå både de underliggande mekanismerna som leder fram till olika beteenden, och också att förstå den känslomässiga effekt dessa mekanismer leder till.

När en negativ utveckling påverkar oss är det i mångt och mycket omöjligt att påverka våra åsikter med argument om sakfrågor. Ett första steg måste bli att möta individen (och inte partiet) i dennes känsla av uppgivenhet eller rädsla. I stället för att anklaga måste alla runt omkring börja lyssna. En lärdom som både politiker, medier och privatpersoner bör ta till sig i dagens samhälls- och debattklimat för att vi ska få ett så bra val som möjligt 2018. En väljare som är sedd tar mer långsiktiga och mindre själviska beslut. Så låt oss se varandra fram till valet.

Så gör du

Lyssna.

Lyssna.

Lyssna återigen.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.