Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Premium

Budskapet gör comeback under 2018

Publicerad: 16 januari 2018, 23:00
Uppdaterad: 26 januari 2018, 14:40

Bild 1/3  Adam Fors, vd på PHD.

SPECIALEN DEL 2 AV 3. Mediebyråcheferna är överens om att 2018 är budskapets och innehållets år. Samtidigt förväntas stora utmaningar, kanske främst i form av anpassning till dataskyddsdirektivet GDPR.


Ämnen i artikeln:

CaratPHD

2018 är året då alla måste lära sig Martech (marketing tech, reds. anm.) och hur de ska strukturera och aktivera sin data. Det konstaterar Nike Carlstoft, vd på mediebyrån Carat.

– I och med GDPR ställs krav på att man prioriterar vilken data man vill använda och kommunicerar vad den ska användas till. Det kräver i sin tur en enhetlig strategi internt, för att få samtycke från användarna att nyttja datan.

I takt med att kommunikationen blir alltmer datadriven ställs även nya krav på annonsörers organisation, något som enligt Nike Carlstoft kommer att aktualiseras ännu mer under 2018.

– Marknad, sälj, CRM, analys och IT/tech konvergerar och behöver jobba som ett tajt team för att nå framgång.

Samtidigt säger Nike Carlstoft att både annonsörer och byråer varit för snabba med att haka på tekniska trender snarare än att fråga sig vad som bäst driver affärsvärd­e.

– 2018 tror jag att vi kommer att få se bättre holistiska kommunikationslösningar som driver affärsvärde där varumärkeskommunikation har en större roll. Vi kommer att ha ett ännu större fokus på innehåll och säkerställer vår tillgänglighet och relevans genom hela kundresan oavsett kanal.

En relativt ny mediekanal som Nike Carlstoft tror kommer att få en allt större roll i år är Snapchat. Förra året öppnades Snapchats annonsplattform även upp för den svenska marknaden, och under 2017 rullade Snapchat ut en rad annonsmöjligheter .

– Snapchat släppte sitt self-service-system före sommaren, med ökad tillgänglighet som följd. I och med att deras räckvidd ökar uppåt i åldrarna så kommer investeringarna att öka där under 2018. Vi förväntar oss en snabb utveckling i funktionalitet och nya annonseringsmöjligheter under året, nu när systemet är på plats.

På årets önskelista står mindre bortkastade annonspengar, dels när det kommer till dåliga medieplaceringar och styrning, men även kreativt spill.

– Få saker är så upprörande som när en annonsör köpt medieutrymme och räckvidd till en stor massa, men kreativt bara tilltalar en bråkdel, eller har gjort en annons som det är omöjligt att se vem som är avsändare till. Det är att slänga pengar i sjön.

Johan Eidmann, vd på Bizkit Havas, säger att annonserna under 2018 kommer bli ännu mer riktade och personaliserade. Som förbättring vill han se reklam som är gjord efter mottagarens situation och möjlighet att ta till sig budskapet.

– Vi ser till exempel alldeles för långa filmer som ska ta hem budskapet alldeles på slutet. Har vi några få korta sekunder på oss att kommunicera, måste vi vara intressanta på en gång. Vi har inte tid att först bygga en story som sedan ska få en oväntad vändning eller en blyg avsändare, då är konsumentens uppmärksamhet redan förlorad.

Som budskap till annonsörerna säger Johan Eidmann att det är viktigare än någonsin att de gör interna sorteringar.

– Att de får råkoll på sina egna KPI:er. Då kan vi skapa än mer effektiv och klok kommunikation.

När Nike Carlstoft nämner Snapchat och Johan Eidmann än mer personaliserad marknadsföring, så menar PHD:s vd Adam Fors att vi kan förvänta oss att content marketing kommer fortsätta att växa 2018.

– Förhoppningsvis kommer det vara en ny nyckelkomponent på många fler marknadsavdelningar, säger han och fortsätter:

– Utöver det tror jag att vi kommer se mer av gamification-features i annons­ering. Intresset hos varumärkena har börjat bubbla och ett flertal intressanta aktörer har dykt upp, däribland Flarie.

Innan Adam Fors blev vd för PHD var han marknadschef för Samsung. Därför ger han tre råd till annonsörer utifrån sina egna erfarenheter från annonssidan. Det första rådet handlar om att jobba mer med innehåll som är skapat för en specifik mediekanal och målgrupp.

– Vår erfarenhet visar att små, snabba och enkla justeringar av ditt innehåll kan öka effekten oerhört, utan att det blir dyrt och komplicerat.

Adam Fors ger även rådet att våga experimentera och testa nya annons­lösningar.

– Sist men inte minst så tycker jag att annonsörerna ska ställa hårdare krav på full transparens i alla led från sin mediebyrå. Jag tycker att det är viktigt att som annonsör vara uppmärksam och efterfråga transparens när det erbjuds egna produkter, framför allt inom programmatic och tech, där det kan finnas anledning att ifråga­sätta oberoendet.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

CaratPHD

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.