Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Premium

Annonsörer plockar hem medieköpen

Publicerad: 30 januari 2018, 08:07
Uppdaterad: 30 januari 2018, 08:07

Bild 1/3  "Vi kommer fortsätta att jobba med vårt kreativa koncept med Lotta Lundgren och 'Fyra för 80' som har varit väldigt framgångsrikt. Det vill vi bredda och anpassa efter ännu fler mediekanaler", säger Marie Wedin, marknadschef på Coop. Foto: Janne Naess

SPECIALEN DEL 3 AV 3. Annonsörerna laddar inför marknadsföringsåret 2018. Fler kommer att ta hem medieköpen för att öka kontrollen. Coop går in som huvudsponsor till ”Idol” och sätter ökat tryck på att bygga varumärket i digitala kanaler.


Ämnen i artikeln:

TUICoopVolvo Cars

I år kommer Coop satsa ännu kraftigare på samarbeten och partnerskap. Matkedjan fortsätter som huvudsponsor till både Melodifestivalen, Vårruset och Way Out West, men går även in som huvudsponsor till ett annat av Sveriges största underhållningsprogram: ”Idol”.

– Vår ambition är att alla samarbeten ska aktiveras ännu mer i digitala kanaler. Att ha ett relevant samarbete är ett bra sätt för oss att nå ut till en något yngre målgrupp, säger Coops marknadschef Marie Wedin.

Coop har inga drastiska förändringar av mediemixen inplanerade, men mycket fokus kommer i år att läggas på det faktum att online-handeln av mat ökar kraftigt.

– Det är en viktig prioritering som helhet och det påverkar naturligtvis vår medie­mix och våra budskap, eftersom vi är en omniaktör.

Vad blir Coops främsta fokus på marknadssidan?

– Vi kommer fortsätta att jobba med vårt kreativa koncept med Lotta Lundgre­n och ”Fyra för 80” som har varit väldigt framgångsrikt. Det vill vi bredda och anpassa efter ännu fler mediekanaler.

Coop ska även fortsätta att driva frågan om vegetariskt, eftersom företaget ser att det är ett område som bara fortsätter att växa.

Vilken är den största utmaningen för er som annonsör 2018?

– Att verkligen bygga varumärket och skapa efterfrågan i digitala kanaler, och inte bara ta hand om efterfrågan i digitala kanaler.

2018 hoppas Marie Wedin att både annonsörer och byråer lyckas fokusera ännu mer på att bygga koncept på insikter.

– Att utgå från insikter, därefter ta ut det i en kreativ idé som når målgruppen, snarare än att börja i andra änden. Jag är övertygad om att svaret på att nå ut är att leverera efter verkliga insikter, det finns inga andra genvägar.

Vilken var din viktigaste insikt under förra året i din roll som marknadschef?

– Utmaningen i att bygga varumärken mot en yngre målgrupp genom digitala kanaler. Det är inget nytt, men jag upplever att det blev tydligt i olika diskussioner att ingen har svaret, inga svar är konstanta. Jag är övertygad om att det går att bygga varumärken mot yngre målgrupper i digitala kanaler, men det kräver kraftfulla koncept och genuina upplevelser. Det ställer högre krav på annonsörer och alla involverade byråer att ständigt hålla sig uppdaterade på möjliga digitala lösningar och på vad målgruppen vill ha.

Tui bytte namn från Fritidsresor 2016, men även under 2017 låg fokus på transformationen, säger mediechefen Johan Ydring.

– Vi har varit hyggligt spända inför hur det skulle påverka oss, så det har varit den stora grejen på marknadssidan.

Att tv fortfarande inte är dött, samtidigt som det digitala inte riktigt är så bra och så precist som man tänkt sig, nämner han som några av lärdomarna från 2017. Under året plockade Tui hem en stor del av medieköpen, vilket Johan Ydring menar ger dem en fördel i den fortfarande så aktuella frågan om transparens.

– Samtidigt är det ju inte så transparent ändå, det går inte att komma ifrån att vi inte helt och hållet vet vart pengarna tar vägen. Men, om vi tittar på det faktiska resultatet så är vi nöjda så länge det blir bättre. Det är egentligen mer som är transparent i den digitala världen, för att allt går att mäta. Saken är den att man har halv-kunskap.

Enligt Johan Ydring finns det i dag en lite väl strikt syn på att det ska gå att spåra varenda krona, ibland så till den grad att man glömmer bort att titta på resultatet.

– Blir det 40 procent bättre, då är det fortfarande 40 procent bättre oavsett var pengarna hamnar.

Under 2018 tror Johan Ydring att arbetet med data kommer att mogna, och att annonsörer kommer bli bättre på att utnyttja den på ett ”smart och schysst sätt”.

– Vi kommer att behöva anpassa oss till GDPR, och det är tufft. Vi har jättemycket folk som jobbar med det där, och vi har kommit ganska långt. Jag känner mig lyckligt lottad som jobbar i ett stort företag med resurser att hantera förändringen. Samtidigt som det är en tuff utmaning, är det också bra – det blir något slags uppstädning.

Vilka är dina önskemål 2018?

– Jag önskar mig en konkurrent till Google och Facebook. Och kanske en till TV4 också. De är jätteduktiga på vad de gör, men det är problematiskt när det skapas en i princip monopolistisk marknad i form av enskilda medie­aktörer som blir otroligt dominanta.

Att fler annonsörer plockar hem sitt annonssälj – för att öka kontrollen, snabbare kunna agera och för att försäkra sig om fullt engagemang för affären – tror Johan Ydring blir en av de dominerande trenderna 2018.

– Du kan ha jätteduktiga byråer, men det kommer aldrig att vara deras främsta fokus att allting funkar just för dig. Därför tror jag absolut att vi kommer se en utveckling av inhousebyråer under året. På så sätt tror jag även att man kommer att satsa mer på att rekrytera just kompetens kring medieköp. Man måste bygga organisationen på andra sätt och se till att man har kontroll och ansvar i huset.

Per Carleö, marknadsdirektör på Volvo Cars, tror att diskussionen om medieval kommer att fortsätta att nyanseras under året.

– Ett tag kändes det som att man ibland blev ifrågasatt eller rentav dumförklarad för att man fortfarande använde breda räckviddsmedier. Varje medie­kanal har ju sin styrka och bidrar på olik­a sätt i den totala mediemixen.

Hans förhoppning är att 2018 blir året då både medier och annonsörer jobbar tillsammans med hur kommunikation kan addera mervärde till slutkonsument.

– Jag tror att det finns en enorm win-win-win i att hitta sätt att premiera kvalitativ, intressant och mervärde­skapande kommunikation.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

TUICoopVolvo Cars

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.