tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Premium

681 miljoner är borta – så ska de ersättas digitalt

Publicerad: 27 januari 2017, 13:05
Uppdaterad: 27 januari 2017, 13:37

Här är tidskriftsförlagens nya digitala erbjudande – till läsare och annonsörer.


VE

Viktor Ek

viktor.ek@dagensmedia.se


Tidskrifterna förlorar investeringar i mångmiljonklassen när annonsörerna söker sig bort från print.  Samtidigt letar förlagen nya intäktsben i digitala erbjudanden – men islossningen dröjer.

Utmaningen är att göra de digitala produkterna lönsamma.

Förlagen slåss om en tuff annonsmarknad. De senaste fem åren har investeringarna minskat med 681 miljoner i tryckta tidskrifter, enligt IRM. Även om de digitala investeringarna har ökat i stadig takt varje år, har den annonsaffären bara kompenserat för en fjärdedel av tappet.

Bonnier Tidskrifter, med 28 titlar i portföljen, räknar hem flest annonsmiljoner med drygt en femtedel av marknaden, enligt bruttosiffror från Sifo reklammätningar.

– Intäktsmässigt ligger vi 75/25 sett till print och digitalt. Men det går snabbt framåt, inom den närmaste femårs­perioden tror jag att kurvorna möts, säger Andreas Sandi­n, försäljningsdirektör för Bonnier Tidskrifter.

Egmont kommunicerar inte fördelningen, men påpekar att digitalt växer stadigt. Aller har ökat från en låg nivå till att i dag hämta 3 procent av intäkterna från digitala produkter.

– Vi ökar hela tiden, både vad gäller annons och inom andra områden, säger Lotta Cederbom, kommersiell direktör på Aller.

Förlagens titlar har blivit färre. Under 2016 gick 130 stycken i graven, och 70 nya föddes, enligt Sveriges Tidskrifter.

Nya digitala intäktsmodeller lanseras samtidigt i snabb takt.

– Native-affären ökade med över 150 procent förra året och kommer explodera ytterligare i år. Det tillsammans med influencer marketing och video är de stora raketerna för oss, säger Frid­a Boisen, digital chef och ansvarig utgivare på Bonnier Tidskrifter.

Tillsammans tar Bonnier, Aller och Egmont den största delen av de totala medieinvesteringarna i tidskrifter. Alla nämner native som den snabbast växande och mest lönsamma digitala grenen.

– Gentemot annonsörerna fokuserar vi på native, marknadstjänster samt målgrupps- och intressestyrning. Gent­emot läsare satsar vi på vår magasinapp ”Flipp”, där alla våra titlar samlas, säger Per Kjellander, vd på Egmont.

Bonnier Tidskrifter hämtar digitala läsarintäkter genom läsplattformen Wype. Aller har ökat sin försäljning via läsplattformar med drygt 20 procent jämfört med samma period förra året.

E-handel och e-lärningstjänster växer också.

– Vi ser en massiv utveckling på tjänstesidan, säger Andrea­s Sandin.

Bonnier rustar för att klättra i värdekedjan: att inte bara vara en medieleverantör utan också ta hand om produktionen, kommunikationen och utformningen.

– Förlagen måste positionera sig ytterligare där, säger Andreas Sandin.

Men att ligga i framkant digitalt är inte gratis. När print hade lång tid att göras mer kostnadseffektiv var branschen sen att kapitalisera på digitala affärsmodeller. Samtidigt sker omställningen nu i ett rasande tempo – och kostar.

– Utmaningen är att fortsätta hålla samma höga tempo, men också se till att få med sig lönsamhet hela vägen, säger Andreas Sandin.

Förlagen för diskussioner med kunderna om att produktion av nya format och tekniska lösningar kräver resurser.

– Vi får förståelse för det, säger Lotta Cederbom.

– Den största utmaningen är att pedagogiskt förklara marknadsförändringarna för kunden och varför det är relevant att betala ett högre pris för en mer träffsäker annonserin­g, säger Per Kjellande­r.

Andreas Sandin menar att det är en mekanik i branschen som måste regleras.

– I dag har vi en större – och bra – diskussion med mediebyråerna om att medieutrymmet är en sak – men våra idéer och tid är vår valuta. Produktion och utveckling kostar. Det måste vi få betalt för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev