Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Premium

4 av 5 planerar att växa i år

Publicerad: 30 maj 2017, 05:00
Uppdaterad: 30 maj 2017, 05:41

Bild 1/2  Siffror från Inhousebarometern 2017.

Inhousebyråerna blir både fler, och större, enligt Inhousebarometern 2017. Framför allt satsas det på digitalt, socialt, rörligt och print. "Om tio år är många av reklambyråerna borta", siar managementkonsulten Håkan Bodman.


Ämnen i artikeln:

Inhouse

Årets Inhousebarometer har känt ett femtiotal inhousechefer på pulsen. Bland de företag som svarat på undersökningen finns varumärken som Ikea, Ica, Telia, MTG, Egmont och Fazer. Resultatet av undersökningen visar att antalet inhousebyråer fortsätter att öka, men också att de växer i storlek.

Fyra av fem inhousechefer svarar att de planerar att öka personalstyrkan. Endast ett par säger att de kommer att minska antalet medarbetare.

– Jag är helt säker på att fler och fler företag kommer att skaffa sig någon form av inhouseverksamhet. Det ser jag som självklart. Jag tror också att allt fler kommer att ta hem mer och mer från sina externa byråer i den mån man har det, säger Håkan Bodman, managementkonsult på konsultbolaget Inhouse AB, som står bakom rapporten.

Enligt barometern plockar många företag hem uppdrag från sina reklambyråer och ger ett utökat ansvar till sina inhouseavdelningar. Det gäller framför allt inom det digitala, sociala, rörliga och konceptuella.

Något som beskrivs som viktigt är att öka kreativiteten på avdelningarna. Detsamma gäller att förbättra effektiviteten. Att få ihop det dagliga, digitala innehållet på sociala medier med de tematiska kampanjerna anser många är en utmaning.

– Den uppfattningen delar de med de externa byråerna. Företag gör fortfarande gamla hederliga kampanjer och har ett behov av bred masskommunikation. Som byrå ska du då dels sköta om dessa, dels ha hand om den dagliga kommunikationen i företagets egna och förtjänade kanaler och se till att de förstärker och synkar med kampanjerna på bästa sätt. Det är inte lätt som en plätt, säger Håkan Bodman.

Förra året sökte många efter digitala kunskaper och hade tyngdpunkten på det sociala. Så är det till viss del även den här gången. Men något som efterfrågas i år, som knappt fanns med i fjol, är resurser och kompetenser inom rörligt. Det var också 30 procent som uppgav att de söker människor med gammal hederlig printkompetens, berättar Håkan Bodman.

– Alla företag har satsat mycket på det digitala och kommer fortsätta att göra det. Samtidigt finns det kvar ett behov av att jobba med tryckt material.

När det gäller rörligt poängterar han att det inte handlar om traditionell tv-reklam, utan i första hand rörligt innehåll till företagens egna kanaler och butiker.

Mia Danielsson är ateljéchef och produktionsansvarig för inhouse på Kappahl. Hon anser att inhouse ger företaget den flexibilitet och möjlighet till att vara snabbfotade som kunderna förväntar sig. Avdelningen består i dag av en växande skara på 20 personer, där fokus ligger på de digitala delarna. Detta för att kunna leverera ett innehåll som är intressant för kunden “där han eller hon befinner sig, oavsett kanal”.

– Vi är riktigt stolta över att vi har all produktion i huset. Vi gör allt själva: film, press, annonser, hemsida, app, eDR och ADR – rubbet, säger Mia Danielsson, och tillägger:

– Vi ser ett stort värde av att den kreativiteten som finns i skapandet av kollektionerna enkelt och på ett naturligt sätt kan spridas vidare till oss på inhouse, som skapar kommunikationen för de plagg som görs i huset. Det bli en stolthet genom hela kedjan som är svår att uppnå om man anlitar en byrå utanför huset.

På Mekonomen Group arbetar nio personer med kreativ produktion, från idé till färdig produkt.

– Som ett komplement till vår kreativa studio har vi kompetens kring varumärkesstrategi och konceptutveckling för att stötta arbetet kring formatstrategi och etablering. De senaste fem åren har vi tredubblat storleken på vår studio, vilket ligger i nära linje med bolagets tillväxt under samma period, säger inhouse­chef Johanna Johansson.

– Att ha kreativa personer anställda i bolaget ser vi som en strategisk fördel som bidrar till synergier och skapar möjligheter för att hålla ihop varumärkeskommunikation för respektive varumärke.

På sikt tror Håkan Bodman att gränserna mellan inhouse­byråer och externa byråer kommer att suddas ut.

– Jag tror att det kommer dyka upp nya intressanta lösningar där vi kommer se externa byråer som tar på sig inhousebyråuppdrag och bara jobbar för en kund. Redan nu finns byråer som hjälper företag att sätta upp inhouse­avdelningar, säger han.

Om tio år tror han att väldigt många av alla traditionella reklambyråer kommer ha lagt ned. I dag finns det cirka 1 400 reklambyråer i Sverige.

– Det kommer alltid finnas ett behov av externa byråer för att ta hand om större kampanjer och kommunikationsuppdrag. Riktigt nischade byråer och även stora full-servicebyråer som King och Åkestam Holst kommer alltid ha jobb. Däremot mellanskiktet av byråer, som redan har det jobbigt med lönsamheten, kommer ha en utmaning i att tydliggöra sitt värde för kunderna. Där gäller det att vara proaktiv för att inte åka ut med badvattnet.

– Byråerna bör sätta sig ned med sina kunder och gå igenom vilka delar som kan plockas hem, så att de externa byråerna kan fokusera på de svårare sakerna.

Mikaela Åkerman

Mikaela.Akerman@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Inhouse

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.