Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Under 15

"Vi har blivit hårdare kring politisk annonsering"

Publicerad: 12 Mars 2018, 05:30
Uppdaterad: 12 Mars 2018, 07:33

SvD:s publisher, Fredric Karén, gästar "Under 15". "Jag har sagt till bokarna att jag vill ha en "heads-up" på alla annonser med politiska budskap".

PODD. "Under 15" träffar den här veckan SvD:s publisher Fredric Karén och pratar om politisk annonsering inför höstens val.


Ämnen i artikeln:

Under 15

"Under 15" är podden för dig som vill lära dig lite om mycket på kort tid. Podden produceras i samarbete med Dagens Media och görs av Henric Smolak, som till vardags jobbar på mediatech-företaget Strossle.

I dagens avsnitt träffär Henric Smolak Svenska Dagbladets publisher Fredric Karén, för att diskutera politisk annonsering inför valet i höst.

SvD grundprincip är att tillåta annonsering från samtliga politiska partier – men hur ska de egentligen hantera politisk native-annonsering?

Fredric Karén menar att det i grunden inte finns någon anledning att skilja på native-annonser från politiska partier och vanliga företag. Däremot bör ansvariga utgivare vara extra vaksamma, eftersom det finns en skillnad i berättandet jämfört med traditionella annonser, som oftast bara innehåller ett enkelt budskap. Risken finns att läsarnas förvillas om vinklingen av native-annonserna blir för nyhetsmässig. Det måste vara uppenbart för läsarna redan vid första anblick att det handlar om en annons. 

– Skulle Annie Lööf vilja köpa en native-annons med texten “därför vill vi sänka skatten” så skulle det lika väl kunna vara en nyhetsrubrik. Då måste man vara väldigt observant. Jag tror vi kommer att ha många situationer där vi skickar tillbaka annonser och ber dem rubricera om innan vi kan enas, säger Fredric Karén podden.

Det är inte bara svenska partier som är intresserade av att distribuera native-annonser med politiska budskap. 2016 godkände Fredric Karén en kinesisk annons med rubriken “Sanningen om problemet i sydkinesiska havet”. Detta anser han idag vara ett misstag, varför han också i höstas stoppade en ny annons med rubriken “Stora framsteg för utvecklingen av mänskliga rättigheter med kinesiska förtecken”. 

– Ingen av annonserna bröt egentligen mot några tryck- eller yttrandefrihetslagar, varför man skulle kunna släppt igenom båda. Men den andra annonsen innehöll direkta lögner. Vi har generellt blivit hårdare när det gäller politisk annonsering. Jag har sagt till bokarna att jag vill ha en "heads-up" på alla annonser med politiska budskap.

Lyssna här:

 

Acast:  https://www.acast.com/underfemtonItunes:  https://itunes.apple.com/se/podcast/under-femton/id1308970937?mt=2

Ämnen i artikeln:

Under 15

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.