onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Under 15

Under 15: "Människans irrationella förmåga påverkar vår ekonomi"

Publicerad: 13 augusti 2018, 06:23
Uppdaterad: 13 augusti 2018, 06:59

Shoka Åhrman gästar veckans avsnitt av "Under 15".

PODD. "Under 15" träffar Shoka Åhrman, författare till boken "Medveten Ekonomi" och investeringsexpert, för att diskutera beteendeekonomi och gränslandet mellans psykologi och ekonomi.

Ämnen i artikeln:

Under 15

"Under 15" är podden för dig som vill lära dig lite om mycket på kort tid. Podden produceras i samarbete med Dagens Media och görs av Henric Smolak, kommersiell chef på medietech-företaget Strossle.

– Genom att få bättre insikter om våra mänskliga begränsningar kan vi göra bättre beslut både när det gäller investeringar och generellt i vår vardag. Forskning har konstaterat att människan har begränsningar och inte kan tolka statistik och data på rätt sätt och därmed gör irrationella beslut.

Så fort du är i en valsituation så kommer ditt beslut att påverkas. Nya insikter i hur vi fattar våra beslut visar hur denna påverkan går att styra hos andra på ett helt nytt sätt. Detta förespråkas av såväl nobelprisvinnaren Richard Thaler som veckans gäst.

– Enligt beteendeekonomin är människan irrationell och det påverkar oss mer än vad vi tror varje dag under hela våra liv. Detta trots att digitaliseringen med internet har gett oss tillgång till mer information än någonsin förr. Därför är det viktigt att lära ut och förstå sig på hur den mänskliga mekanismen fungerar, säger Shoka Åhrman.

Lyssna på hela avsnittet för att lära dig mer om beteendeekonomi, nudging och digitaliseringens påverkan på vår ekonomi.

 

Du kan även hitta Under 15 här:

Acast: Under 15Itunes: Under 15Spotify: Under 15

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev