Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Under 15

Under 15: AI – människans superkraft eller undergång?

Publicerad: 18 december 2017, 05:00
Uppdaterad: 18 december 2017, 07:49

Veckans avsnitt av podden "Under 15" gästas av AI-forskaren Stefan Carlsson.

PODD. Hur tillämpar vi AI och hur kommer det påverka vårt samhälle?


Ämnen i artikeln:

Under 15

 ​"Under 15" är podden för dig som vill lära dig lite om mycket på under femton minuter. Podden produceras av Henric Smolak, som till vardags arbetar på mediatech-bolaget Strossle.

I veckans "Under 15" träffar Henric Smolak forskaren Stefan Carlsson som är professor emeritus på KTH. Stefan Carlsson har ägnat sitt liv åt forskning om artificiell intelligens och så kallad maskininlärning.

I avsnittet lär vi oss mer om den praktiska tillämpning av artificiell intelligens, om singularitet och hur artificiell intelligens kommer påverka vårt framtida samhälle.

Även om forskningsfältet med artificiell intelligens uppstod redan på femtiotalet är det de senaste tio åren som utvecklingen tagit fart på allvar. Främsta skälet till det är något som kallas djupinlärning, eller deep learning på engelska, som är en relativt ny metod för att lära datorer mänsklig kunskap.

Med djupinlärning möjliggör man att datorerna kan lära sig självmant. Genom att visa mängder av bilder på exempelvis på hundar, lär sig datorprogrammet att känna igen en hund. Detta har visat sig vara så pass effektivt att utvecklingen nu exploderat.

– Vi kommer att se självkörande bilar på gatorna inom fem år, säger Stefan Carlsson.

Bland andra Elon Musk har varnat för vad som kallas singularitet som innebär att en robot eller datorprogram blir mer intelligent än oss människor. Resultatet skulle bli en utvecklingsexplosion där människan blir marginaliserad och ointressant för dessa superintelligenta datorer.

Men Stefan Carlsson tror inte att singularitet är ett hot.

– Jag skulle säga att det är mer sannolikt att vi får besök av främmande rymdvarelser än singularitet, säger Stefan Carlsson.

Lyssna här:

 

Acast:  https://www.acast.com/underfemtonItunes:  https://itunes.apple.com/se/podcast/under-femton/id1308970937?mt=2

Ämnen i artikeln:

Under 15

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev