Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Under 15

"Storbankerna tvingas bli mer nischade"

Publicerad: 26 Februari 2018, 06:00
Uppdaterad: 26 Februari 2018, 06:32

Fredrik Hedberg, fintech-expert och grundare av Tink, gästar dagens avsnitt av "Under 15".

PODD. Fintech-experten Fredrik Hedberg gästar dagens avsnitt av "Under 15" och pratar om vad som egentligen händer när bankvärlden utmanas av nya uppstickare.


Ämnen i artikeln:

Under 15

"Under 15" är podden för dig som vill lära dig lite om mycket på kort tid. Podden produceras i samarbete med Dagens Media och görs av Henric Smolak, som till vardags jobbar på mediatech-företaget Strossle.

I veckans avsnitt av "Under 15" träffar Henric Smolak fintech-experten Fredrik Hedberg, som är en av grundarna till ekonomiappen Tink, för ett samtal om vad som egentligen händer när bankvärlden utmanas av nya uppstickare. 

Fintech handlar om att kombinera finansiella tjänster med ny teknik, framförallt mjukvara, för att bygga bättre produkter för konsumenter och företag. Några kända bolag inom fintech är exempelvis Paypal, Klarna och Izettle.  

Enligt Fredrik Hedberg beror fintech-bolagens snabba tillväxt på att de traditionella bankerna varit så rigida. Eftersom kunderna sällan bytt bank har det inte funnits något incitament att innovera. Istället har strategin framförallt handlat om att låsa in kunderna. 

När Fredrik Hedberg och hans medgrundare Daniel Kjellén startade Tink 2013 så var det utifrån övertygelsen att banktjänsterna skulle kunna göras så ofantligt mycket bättre för konsumenterna.

– Vi identifierade tre olika teman som hade väldig potential. Nummer ett var att användarupplevelsen var så eftersatt jämfört med andra branscher. Det andra var att det fanns så otroligt mycket data som var outnyttjad. Vi tänkte att man borde kunna extrahera den datan och använda den för att ge kunderna bättre råd och förklara för kunderna hur deras ekonomi fungerar. Det sista var att vi såg en trend att folk började skaffa allt fler finansiella tjänster. Det fanns en stor potential i att samla alla dessa tjänster på ett ställe, i en app, säger han i podden.

Fredrik Hedberg tror inte att de gamla storbankerna helt kommer att slås ut av fintech-bolagen, men att de inte kommer att finnas kvar i samma form. 

– I takt med att bankerna börjar bygga bättre finansiell tjänster, och att rörligheten på marknaden ökar, så tror jag att att även storbankerna kommer att tvingas bli mer nischade. Det kommer säkert att finnas en “Ryanair”-bank som är low-cost och där du får betala extra för varje liten grej. Och det kommer att finnas en "Apple-bank" som är jättemycket dyrare än alla andra men som folk kommer älska.

Lyssna här:

 

Acast:  https://www.acast.com/underfemtonItunes:  https://itunes.apple.com/se/podcast/under-femton/id1308970937?mt=2

Ämnen i artikeln:

Under 15

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.