Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Under 15

Sex trender att ha koll på inför hösten

Publicerad: 23 juli 2018, 08:19
Uppdaterad: 23 juli 2018, 08:53

Henric Smolak bakom podden "Under 15". Foto: Janne Næss.

PODD. ”Under 15” sammanfattar säsongen med att trendspana inför höstens uppstart.


Denna vecka bjuder "Under 15" på sex trender, utifrån säsongens alla avsnitt, som är bra att ha koll på tills man är tillbaka från semester. Under 15 är podden som demokratiserar kunskap på under femton minuter med Henric Smolak.

1. Att bli entreprenör har aldrig varit lättare

Gott om riskkapital och en utvecklad infrastruktur är två saker som gör att Sverige aldrig tidigare har haft så bra klimat för entreprenörer. Det anser i alla fall serie-entreprenören och Serendipitys grundare Saeid Ezmailsadeh. Han menar att vem som helst kan starta företag och att entreprenörer borde fokusera på att göra något de brinner för och tycker är roligt.

Lyssna på Saeids avsnitt här.

2. Sveriges förblir ett techunder

Kina Zeidler som intervjuat flertal entreprenörer och granskat det svenska techundret är ganska säker på att det svenska techundret kommer fortsätta och skapa nya miljardbolag kommande år. Kina menar att techbolag som Klarna, Spotify, iZettle, King med flera skapar nya förebilder som föder nya entreprenörer och driver på det svenska techundret.

Lyssna på Kinas avsnitt här.

3. Psykisk ohälsa kommer bli vårdens största kostnad

Det är ett faktum att den psykiska ohälsan växer lavinartat i samhället och kryper ned i åldrarna. Caroline Rödèn, vd och medgrundare av Bluecall, är orolig men optimistisk inför framtiden. Hon förespråkar att vi måste börja behandla psykisk ohälsa proaktivt istället för reaktivt. Detta innebär att vi måste få bort tabun, börja prata och att få in exempelvis livskunskap i skolan där vi lär oss hantera stress och psykiska problem.

Lyssna på Carolines avsnitt här.

4. Alla konservativa branscher står inför radikala skiften

Johannes Schildt, vd och medgrundare av den digitala vårdappen Kry, tycker det är väldigt märkligt att gemene person inte förstår att alla branscher radikalt kommer förändras i och med digitaliseringen och den snabba teknikutvecklingen. Johannes tror att det är svårt för oss att inse förändringstakten då den numera är exponentiell och att vi inte kan förstå vad som kommer ske kommande tio år. Johannes är säker på att vi inom några år kommer att ha medicintekniska prylar i hemmet som kan hjälpa oss behandlas proaktivt och informera oss när vi bör besöka vården.

Lyssna på Johannes avsnitt här.

5. Sociala medier kommer påverka valet

I september är det val och Gudrun Schyman är övertygad om att resultatet kommer att påverkas av sociala medier. Hon menar att det är svårt att analysera och ta sociala medier i beaktning och därmed kan vi bli förvånade av dess effekt. Gudrun berättar också att FI inte hade kunnat existera utan sociala medier och att de använder dem som de som primära kommunikationskanaler för att nå ut till potentiella väljare.

Lyssna på Gudruns avsnitt här.

6. Att lära dig lära dig själv har aldrig varit viktigare

Ashkan Fardost, digitaliseringsexpert, kemist och föreläsare, förespråkar att artificiell intelligens och teknik kommer ersätta stora delar av våra arbeten idag. Han menar att vi måste förbereda oss på en framtid där manuella och autonoma arbeten försvinner. Ashkan säger att det viktigaste för skolan och samhället är att se till att vi kan utvecklas och lära oss själva med hjälp av digitala resurser. Ahskan säger att vi måste förbereda oss på att byta karriärer flertal gånger under våra liv.

Lyssna på Ahskans avsnitt här.

Här kan du hitta alla 35 avsnitt av Under Femton, där du lär dig nya saker på under femton minuter,:

Acast: ​ Under 15

Itunes: ​ Under 15

Spotify: ​ Under 15

 

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.