Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Under 15

"Så formar tekniken vår världsbild"

Publicerad: 12 Februari 2018, 06:10
Uppdaterad: 12 Februari 2018, 08:54

Journalisten och författaren Per Grankvist. Foto: Rickard Häggblom.

PODD. Dagens avsnitt av "Under 15" handlar om teknikens påverkan på vår världsbild när Henric Smolak träffar journalisten och författaren Per Grankvist.


Ämnen i artikeln:

Under 15

"Under 15" är podden för dig som vill lära dig lite om mycket på kort tid. Podden produceras i samarbete med Dagens Media och görs av Henric Smolak, som till vardags jobbar på mediatech-företaget Strossle.

I det senaste avsnittet av "Under 15" möter Henric Smolak journalisten och författaren Per Grankvist för att prata om teknikens påverkan på vår världsbild.

I teorin innebär en filterbubbla att algoritmerna blir allt bättre på att välja ut och visa innehåll som de tror vi gillar. Men hur påverkas vår möjlighet att förstå vad som är sant och vad som är falskt i världen om Facebooks algoritmer filtrerar bort det som inte överensstämmer med det vi redan tror på? Kan vi ens ta reda på fakta om Google-sökningar ger olika svar beroende på vem som söker?

– Även om det alltid funnits filterbubblor till viss grad har de aldrig varit så skräddarsydda och individanpassade som nu. Medans information kurerades och filtrerades genom tidningar tidigare, väljs idag materialet av IT-jättars algoritmer. Plötsligt finns inte dagens tidning utan bara "dagens jag", säger Per Grankvist i det senaste avsnittet av "Under 15".  

Många menar att filterbubblor inte existerar. Men det är något Per Grankvist är övertygad om att de gör.

– De som menar att vi inte lever i en filterbubbla är i en alldeles särskild sorts bubbla, klart som sjutton att det finns filterbubblor, annars skulle vi fått all information till oss ofiltrerad, säger Per Grankvist, som menar att den stora faran ligger i om vi inte förstår hur bubblor skapas online och offline och därför inte lär oss att ta ansvar för vår egen bild av världen.

Lyssna här:

 

Acast:  https://www.acast.com/underfemton

Itunes:  https://itunes.apple.com/se/podcast/under-femton/id1308970937?mt=2

Ämnen i artikeln:

Under 15

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.