Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Under 15

"Om du delar med dig av din data så bör du kräva något tillbaka"

Publicerad: 2 april 2018, 06:23
Uppdaterad: 2 april 2018, 06:23

Systembolagets Ola Andersson gästar Under 15.

PODD. "Under 15" träffar Ola Andersson, som beskriver sig själv som en digital omvärldsbevakningsnörd. Till vardags jobbar han med digitala kanaler på Systembolaget, men i detta avsnitt delar han med sig av spaningar kring hur de fyra stora plattformarna Facebook, Amazon, Google och Apple kommer styra våra liv.


"Under 15" är podden för dig som vill lära dig lite om mycket på kort tid. Podden produceras i samarbete med Dagens Media och görs av Henric Smolak, försäljningschef på mediatech-företaget Strossle.

Facebook och Google är just nu under press då deras sätt att hantera data och integritet ifrågasätts. En del tror att ödestimmen för Facebook är slagen, men det menar Ola Andersson är en överdrift. De är helt enkelt för stora och viktiga för våra liv.

– Det är svårt att göra något på nätet utan Google och Facebook idag. Vi använder tjänsterna dagligen utan att ens tänka på det, medinloggningar och annat. Allting sitter ihop, särskilt i mobilen där det mesta sker via appar.

Vad gäller dataläckage menar Ola Andersson att det är Google som är värst. De tillåter apputvecklarna att komma åt allt du gör i din mobil, medan Apple är mycket mer restriktiva.

– Det troliga är att vi kommer att få se en mycket hårdare reglering framöver kring hur data används, inte minst på grund av GDPR.

Baksidan är att användarna kommer att tröttna på att behöva godkänna och samtycka kring all datainsamling. Ola Andersson pekar på blockchain-tekniken som en alternativ lösning. Istället för att din data ligger hos någon annan så kontrollerar du den själv via blockchain. Är du kund hos någon så ger du tillgång till din data när det behövs. Sedan stänger du den tillgången igen.

– Vi kommer helt enkelt att sitta på mer makt själva och förhandla om vår digitala identitet. Och om du ska dela med dig av din data så bör du kräva något tillbaka, säger Ola Andersson.

 

Avsnittet hittar du även här:

Acast: Under 15

Itunes: Under 15

Spotify: Under 15

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev