Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Under 15

Nytt avsnitt av Under 15: Google & Facebook vs Världen

Publicerad: 20 november 2017, 05:00
Uppdaterad: 24 november 2017, 12:35

Henric Smolak bakom podden "Under 15". Foto: Janne Næss.

PODD. "Under 15" gör en mikrodykning i duopolet Google och Facebook – en dominans som i slutändan handlar om demokrati.

Ämnen i artikeln:

Under 15

Under 15 är podden för dig som vill lära dig lite om mycket på under femton minuter. I avsnitt två möter Henric Smolak den tidigare Mittmedia-vd:n Thomas Pettersohn. Dagens mikrodykning handlar om hur medielandskapet påverkas av Facebooks och Googles så kallade duopol.

Enligt Business Insider gick 99 procent av den digitala annonstillväxten i USA till Facebook och Google under 2016. Samtidigt kämpar traditionella medier för sin överlevnad, hur ska dessa medier navigera och tjäna pengar? Få eller kanske inga etablerade medieföretag har hittat en långsiktigt hållbar affärsmodell. Hur kan en sådan modell se ut?

Facebooks och Googles dominans handlar inte bara om lönsamhet, det handlar om demokrati. Många medieinstitutioner har historiskt haft en central roll i vår demokrati. Vad händer om den makten förskjuts till två stora företag som inte är intresserade av dessa frågor?

– Fake news är ju ett begrepp som egentligen sätts på allt möjligt men det är ju egentligen de här plattformarna som har spridit osanna nyheter, säger Thomas Pettersohn i podden.

Lyssna på dagens "Under 15" för att lära dig det du behöver veta om duopolet och dess påverkan på det framtida medielandskapet.

Under femton drivs av Henric Smolak, som till vardags arbetar på mediatech-bolaget Strossle.

Podcasten hittar du på:

Acast:  https://www.acast.com/underfemton

Itunes:  https://itunes.apple.com/se/podcast/under-femton/id1308970937?mt=2

Eller direkt i din webbläsare:

 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev