onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Under 15

Johan Staël von Holstein om IT-bubblan: "Ett piano i huvudet"

Publicerad: 27 augusti 2018, 05:00
Uppdaterad: 27 augusti 2018, 08:06

Johan Staël von Holstein gästar veckans avsnitt av "Under 15".

PODD."Under 15" möter serieentreprenören och medgrundaren till Icon Medialab Johan Staël von Holstein för att disktuera IT-bubblor och varför Sverige drabbades extra hårt när bubblan sprack vid millenieskiftet.


IT-bubblan refererar till perioden under senare delen av 1990-talet då nystartade internetbolag växte sig stora på kort tid med höga värderingar. Många av dessa bolag tvingades i senare i konkurs eller till försäljning som ledde till den så kallade IT-kraschen. Johan Staël von Holstein var vid denna tid aktiv i tre bolag som alla var så kallade unicorns, med värderingar på över en miljard kronor.

– IT-bubblor eller alla bubblor är alltid av finansiell karaktär. De beror på giriga människor som ha för mycket pengar och vill tjäna mer. Det är svårt att förklara hur det var på den tiden, men ingen kunde förutspå en nedgång på 98 procent. Jag kallar det ren otur, ett piano i huvudet, säger Johan Staël von Holstein.

Att det svenska techundret senaste decenniet är en konsekvens av IT-bubblan är han övertygad om.

– Det svenska techundret senaste tiden beror till 100 procent på den första IT-vågen som jag och andra fantastiska entreprenörer banade vägen för. Kanske inte själva bubblan utan den tekniska kompetens som utvecklades och hur riskkapital investerades.

Johan Staël von Holstein ser också tydliga likheter med den tidiga kritik som fanns mot internet med blockchain-teknologin idag.

– Det tog internet flera decennier innan det togs fram ett enkelt gränssnitt så att människor som jag kunde börja skapa värde med denna teknologi. Det är en sak att kunna bygga enkla applikationer med grafiska gränssnitt, men att kunna ta betalt och äga din digital identitet, det är så mycket större. Historien borde ha lärt oss att inte vara så skeptiska.

Lyssna på hela avsnittet för att lära dig om IT-bubblor och Johan Staël von Holsteins fascinerande entreprenöriella resa.

 

Du kan även lyssna på Under 15 här:

Acast: Under 15Itunes: Under 15Spotify: Under 15

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev