Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Under 15

"Jag har en bild i sovrummet på vakten som torterade mig"

Publicerad: 2 juli 2018, 05:39
Uppdaterad: 2 juli 2018, 05:39

Veckans avsnitt av "Under 15" gästas av Omar Alshogre.

PODD. "Under 15" möter Omar Alshogre, överlevare från kriget i Syrien och Assadregimens mest fruktade fängelse. Han satt frihetsberövad i tre år och fick genomlida fasansfull tortyr, naglarna drogs bort, han hängdes upp och ner och var så nära döden man kan komma. När hans mamma lyckades muta en vakt med 15.000 dollar för att få honom släppt hette det officiellt att han dött.


Ämnen i artikeln:

Under 15

"Under 15" är podden för dig som vill lära dig lite om mycket på kort tid. Podden produceras i samarbete med ​Dagens​ Media och görs av Henric Smolak, försäljningschef på mediatech-företaget Strossle.

Omar Alshogre greps av säkerhetspolisen när han som 15-åring gick med i en demonstration under arabiska våren. När han släpptes ur fängelset hade han TBC, vägde 34 kilo och behövde snabbt få vård. Tillsammans med sin 10-åriga bror lyckades han fly till Sverige där han till slut fick de mediciner han behövde. Det var för 2,5 år sedan. ​Idag​ talar han flytande svenska och är en efterfrågad föreläsare inom integration och sociala medier. Han menar att nyckeln till lyckad integration ligger i att lära sig språket:

– Viljan att lösa integrationsfrågan finns, och därför kommer det att ske. Men det kräver engagemang från både nyanlända och politiker. Att lära sig språket är helt avgörande för att komma in i samhället. Tyvärr är de utbildningar som ges ​idag​ bristfälliga, så det gäller att man själv tar kontakt med svenskar och skapar dialoger. Då kan man också knyta kontakter som hjälper en att skaffa jobb och bostad.

Lyssna på Omar Alshogres gripande berättelse, och om varför han har ett fotografi i sovrummet på fängelsevakten som torterade honom.

Dela gärna avsnittet och sprid kunskapen som är särskilt viktigt inför valet i år.

 

Du kan även hitta Under Femton här:

Acast: ​ Under 15Itunes: Under 15Spotify: Under 15

Ämnen i artikeln:

Under 15

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.