Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Under 15

Jacob Lovén: "Dags att ta Kinas techscen på allvar"

Publicerad: 3 september 2018, 05:44
Uppdaterad: 17 september 2018, 05:44

Jacob Lovén gästar podden "Under 15"

PODD."Under 15" möter Jacob Lovén, innovationschef på OMD och grundare av podden “Den digitala draken” som analyserar och belyser den kinesiska techscenen.


Ämnen i artikeln:

Under 15

"Under 15" är podden för dig som vill lära dig lite om mycket på kort tid. Podden produceras i samarbete med Dagens Media och görs av Henric Smolak, kommersiell chef på mediatech-företaget Strossle.

Även om Kinas techscen är enorm är det inte ofta gemene person läser mycket om det i media. Enligt Jacob Lovén beror det på flera faktorer.

– Vi använder inte de digitala tjänsterna som finns i Kina idag, vi använder innovationer som kommer från väst, alltså Silicon Valley. Anledningen till att vi inte sett de kinesiska bolagen utanför Kina är att de har haft en så extremt stor hemmamarknad. Man skiter lite i Norge om man har en hemmamarknad med 1,4 miljarder konsumenter. Om man tänker sig de enorma bolagen som byggdes på 50-talet efter andra världskriget med en växande medelklass i framförallt USA alltså General Motors med flera, ser vi samma typ av utveckling i Kina. Enda skillnaden är att det är mycket fler människor och de här bolagen är digitala jättar.

Jacob Lovén menar på att det förstås är viktigt att diskutera risken med Kina som en diktatur och regeringens insyn i de enorma techbolagen med all dess data. Men han menar på att det är dags att ändra den gamla bilden man i Europa har av Kina som land och innovatör.

– Kina har idag två av världens åtta högst värderade bolag, Tencent och Alibaba. Tillsammans med USA står Kina överlägset för de flesta unicorns som produceras årligen. De kommer inom kort kunna konkurrera med den amerikanska marknaden som världens största exportör av techbolag. Det är dags för oss européer att börja ta Kinas techscen på allvar. För det kommer vi vara så illa tvungna till inom snar framtid, säger Jacob Lovén.

Lyssna på hela avsnittet med Jacob Lovén om Kinas techscen här:

 

Du kan även lyssna på Under 15 här:

Acast: Under 15Itunes: Under 15Spotify: Under 15

Janne Naess

Bildredaktör, fotograf och reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Under 15

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.