Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Under 15

Investerarnas favorit - “SaaS är framtiden”

Publicerad: 8 oktober 2018, 05:52
Uppdaterad: 8 oktober 2018, 10:52

PODD. "Under 15" träffar investeraren Johan Crona för att diskutera SaaS (software as a service) och varför affärsmodellen med dess struktur är så pass attraktiv för nya digitala bolag.


Ämnen i artikeln:

Under 15

"Under 15" är podden för dig som vill lära dig lite om mycket på kort tid. Podden produceras i samarbete med Dagens Media och görs av Henric Smolak, kommersiell chef på medietech-företaget Strossle.

Den gamla modellen där man som företag gjorde en skräddarsydd beställning på sina molnbaserade tjänster och gjorde en stor initial investering är död. Detta menar Johan Crona i princip helt har ersatts av SaaS-bolag och dess tjänster idag, åtminstone om man ser till nya bolag.

- SaaS är en så pass attraktiv modell både för leverantören, kunden och investerarna att det ofta är dumt att inte använda de skalfördelarna dessa system kan generera. Ta bara Fortnox som exempel som möjliggör effektiv och enkel bokföring för småföretagare, säger Johan Crona.

Affärsmodellen blir också särskilt attraktiv för investerare, bland annat genom att man tar betalt löpande av kunden och därmed kan räkna på framtida kassaflödet väldigt enkelt. Detta är något som gör att investerarna kan minska riskpremien på dessa typer av bolag och därför blir värderingarna många gånger också skyhöga. SaaS är också en modell som är här för att stanna i framtiden.

- Artificiell intelligens som ofta kan kännas fluffigt och svårt att se en direkt implementation för har ett naturligt användningsområde inom SaaS-bolag där tillgången på data är stor. Tänk er när molnbaserade tjänster kan ge oss råd och feedback snarare än att bara vara ett digitalt gränssnitt, säger Johan Crona.

Lyssna på hela avsnittet av “Under Femton” och lär dig om SaaS idag:

 

Ämnen i artikeln:

Under 15

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev