Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Under 15

"Att AI och robotar kommer ersätta mänskligheten är en överdrift"

Publicerad: 9 april 2018, 05:00
Uppdaterad: 9 april 2018, 07:09

Författaren och internetpionjären Ashkan Fardost gästar "Under 15". Foto: Annika Falkuggla.

PODD. "Under 15" träffar Ashkan Fardost, föreläsaren och internetpionjär, som berättar om vilken inverkan teknologin har på vårt samhälle: "Om du lär dig att bete dig som en maskin – då kommer du bli ersatt av en maskin".


Ämnen i artikeln:

Under 15

"Under 15" är podden för dig som vill lära dig lite om mycket på kort tid. Podden produceras i samarbete med Dagens Media och görs av Henric Smolak, försäljningschef på mediatech-företaget Strossle.

För att förstå hur internet påverkar våra liv ska vi kolla på hur tryckpressen förändrat samhället sedan 1500-talet. Internet skapar en fragmentisering av en världsbild där nationalstaten varit central. När vem som helst kan vara sin egen kulturskapare förändras nationalstatens roll.

Det är detta perspektiv som bör appliceras när när människor och organisationer pratar om digitalisering. Ashkan Fardost menar att många som pratar om digitalisering egentligen pratar om vad han kallar digitisering. 

– Digitisering är när du bara fokuserar på det tekniska, hur kan vi installera ett IT-system som gör det ena och det andra. Digitalisering vill jag reservera till när vi inte bara diskuterar det tekniska, utan även väver in i vår världsbild hur digital teknologi och framförallt internet förändrar hur människor vill bo, jobba, leva och förverkliga sig själva, säger Ashkan Fardost i podcasten.

I skoldebatten finns tydliga exempel på hur digitalisering och digitisering rörs ihop, menar han. 

– Debatten om skolan har egentligen varit en digitiseringsdebatt. Ska man ha mobiler i skolan eller inte? Ska man ha digitala prov? Digitalisering inom skolan för mig handlar inte om ifall du ska ha böckerna på en ipad eller inte. Det är en liten del av det. Utan vad händer när tolvåringen som lärt sig flytande engelska på youtube och internet tvingas memorera glosor den redan kan.

I slutändan handlar det om att förbereda människor för en ny värld, Ashkan Fardost menar att debatten ofta är polariserad, du måste lära dig både djup kunskap och att hitta lösningar på problem. 

– Att AI och robotar kommer ersätta mänskligheten tror jag är en överdrift. Däremot: Om du lär dig att bete dig som en maskin - då kommer du bli ersatt av en maskin. 

Lyssna här:

 

Du hittar även avsnittet på följande ställen: 

Acast:  Under 15

Itunes:  Under 15

Spotify:  Under 15

Ämnen i artikeln:

Under 15

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev