Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Under 15

"Annonsörer är väldigt försiktiga med nya mediesatsningar"

Publicerad: 4 december 2017, 05:00
Uppdaterad: 4 december 2017, 13:27

PODD. "Under 15" träffar TV4:s grundare Gunnar Bergvall för ett samtal om tv:s dåtid och framtid. Här avslöjar han också hur det gick till när Jan Stenbeck utan förvarning gav honom sparken under en livesändning och varför Bingolottos Leif “Loket” Olsson kunde varit rik som ett troll.


Ämnen i artikeln:

Under 15TV4

När Gunnar Bergvall och kompanjonen Ingemar Leijonborg startade projektet TV4 i slutet på 80-talet var reklam-tv fortfarande olagligt i Sverige. När kanalen väl lanserades 1990 räknade de därför med att annonsörerna skulle stå i kö för att få köpa utrymme. Så blev det inte:

– Det visade sig att både annonsörerna och deras rådgivare var väldigt konservativa, och det var tufft att få med dem på vagnen. Det var en överraskning som ställde till problem, och det var en stor besvikelse.

Gunnar Bergvall menar att det tar mycket längre tid än man tror för nya distributionsformer att vinna mark. De som sysslar med nya medier tycker ofta att det är så självklart att de är bra. Men det tar oftast 3-5 år innan de får traction.

Gunnar Bergvall och hans medgrundare hade dock inte bara ekonomiska målsättningar när de startade TV4. De ville också skapa en ekonomisk bas för den svenska programindustrin:

– Jag är väldigt glad över att TV4 blev grunden till att så många duktiga yrkesmän och yrkeskvinnor fick möjlighet att jobba med tv-mediet.

"Under 15" är podden för dig som vill lära dig lite om mycket på under femton minuter. Den produceras av Henric Smolak, som till vardags arbetar på mediatech-bolaget Strossle.

 

Podden hittar du även på:

Acast:  https://www.acast.com/underfemton

Itunes:  https://itunes.apple.com/se/podcast/under-femton/id1308970937?mt=2

Ämnen i artikeln:

Under 15TV4

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev