Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Under 15

6 trendspaningar inför 2018

Publicerad: 25 december 2017, 06:00
Uppdaterad: 22 december 2017, 12:26

PODD. 2017 är snart förbi och det är den tid på året man tittar tillbaka, reflekterar och försöker analysera vad som kommer att ske under nästa år. "Under 15" listar sex trendspaningar inför 2018 från de tidigare publicerade avsnitten.


Ämnen i artikeln:

Under 15

Blockchain-tekniken kommer bli mer allmänt accepterad och användas i flera olika industrier

Expertern Ivan Liljeqvist tror att den omtalade tekniken kommer bli mer accepterad bland allmänheten och exploateras av flera industrier. Han tror också att hypen med Bitcoin och andra kryptovalutor kommer mogna och att handeln med dessa kommer bli mer sofistikerad under 2018. 

Facebook och Google kommer växa och få en än mer dominant position på marknaden

Tidigare Mittmedia-vd:n Thomas Peterssohn menar att ingenting tyder på att Facebook och Googles dominerande position kommer att minska i mediebranschen. Tvärtom kommer duopolet fortsätta att växa och ta större marknadsandel. 

Mindre viralt och mer kvalitativt innehåll på sociala medier

KIT:s marknadschef Jonna Ekman tror inte att viralitet är något man aktivt kan uppnå när det gäller kvalitativ journalistik. Hon menar på publicister måste se sociala medier som en mer kvalitativ plattform där man ska publicera bra innehåll och inte bara viralt innehåll likt kattvideos. 

Mer fokus på livesändingar i linjär-tv – men fortsatt fallande tittarsiffror

TV4:s grundare Gunnar Bergvall menar att den linjär-tv bör fokusera på det som de gör bäst, nämligen livesändningar. Han tror på fortsatt minskad konsumtion för alla annan typ av rörligt innehåll linjärt då aktörer som Netflix och HBO har ett bättre utbud för annan typ av innehåll. 

Content marketing kommer bli en mer etablerad strategi bland företag

Schibsted Brand Studios ansvariga Josefine Kvarnström ser att fler företag kommer börja jobba mer aktivt med content marketing-strategier inför nästa år. Hon tycker däremot att det ska bli mer fokus på att särskilja kommersiellt och redaktionellt innehåll med tydlig annonsmärkning. 

Självkörande bilar kommer börja rulla ut i storstäder 

Professor Emeritus Stefan Carlsson är säker på nästa stora kommersiella genomslag för artificiell intelligens kommer att vara självkörande bilar. Han menar på att vi redan i nästa år kommer att börja se dessa i många av världens storstäder. 

 

"Under 15" är podden för dig som vill lära dig lite om mycket på under femton minuter. I varje avsnitt mikrodyker Henric Smolak i ett hett aktuellt ämne tillsammans med en expert.

Om du vill lära dig mer om ovan trendspaningar så kan du lyssna på respektive avsnitt här:

Under 15: https://www.dagensmedia.se/poddar/under-femton/

Acast: ​ https://www.acast.com/underfemton

Itunes: ​ https://itunes.apple.com/se/podcast/under-femton/id1308970937?mt=2

Ämnen i artikeln:

Under 15

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev