Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

AI-podden

"Vi vill bistå med att bygga upp AI-kompetens"

Publicerad: 20 september 2018, 05:40
Uppdaterad: 20 september 2018, 08:02

AI-poddens Ather Gattami gästas av Swedbanks analyschef Nima Ghorbani.

PODD. Swedbanks analyschef Nima Ghorbani avslöjar varför banken genom sitt AI-arbete vill bidra till samhället i stort.


Ämnen i artikeln:

AI-podden

Nima Ghorbani berättar i dagens avsnitt av AI-podden om hur Swedbank använder sig av AI för att ge kunderna bättre service och optimera interna processer baserat på maskininlärning, och mer specifikt djup inlärning, men även förutsäga när kunder kanske kan lämna och åtgärda det innan det händer – så kallad churn prediktion.

Andra heta områden för banken är anti-money laundering (AML), alltså att motarbeta pengatvätt, samt fraud detection, att upptäcka bedrägerier. 

Enligt Nima Ghorbani satsar Swedbank brett på digitalisering och vikten av automatisering för att höja effektiviteten och kvaliteten på besluten, och där AI spelar en central roll. Han berättar att detta inte har varit en helt lätt process internt och att det tagit några år för att bygga förtroende och acceptans  kring vad AI kan göra för Swedbank.

Nima Ghorbani delar med sig om de två AI-algoritmerna han fastnat för på sistone, nämligen GAN som används för att kringgå problemet med brista på data-exempel, samt reinforcement learning som används för att lära datorn att ta beslut baserat på belöning när datorn gör rätt.

 

Podden hittar du även här:

Itunes: AI-podden

Acast: AI-podden

AI-podden görs i samarbete med Rise och Bitynamics.

Ämnen i artikeln:

AI-podden

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.