Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Uppstickarna

Stjärnskottet från Fittja som blev börshaj

Publicerad: 12 december 2018, 07:43

Uppstckarnas programledare Karin Bäcklund och Johanna Snickars möter "Börshajen" Andra Farhad.

Foto: Uppstickarna

Podden Uppstickarna möter stjärnskottet Andra Farhad, som berättar om sin resa från att som 14-åring i Fittja googla "hur blir jag rik" till att som 25-åring vara ekonomiexpert i TV4 Nyhetsmorgon. Men hennes framgångar har också skuggas av hat och hot.


Ämnen i artikeln:

Uppstickarna

Avsnittet spelades in som livepodd inför publik på Google Digitalakademin. Som liten ville hon bli fotbollsspelare och astronaut, men började på juristlinjen efter att hon sett Harvey Spector i "Suits" och ville bli hans kvinnliga motsvarighet. På frågan om hur hon tagit sig dit hon är idag är svaret hårt jobb och nätverk, då hon hoppade av universitetsstudierna för att istället helhjärtat satsa på sitt bolag Börshajen. 

Från början var Börshajen Andras alias på aktiechattforum och var hennes anonyma Instagram-konto för att fånga övriga aktienördars uppmärksamhet, vilket var svårt som kvinna. 

Som 14-åring i Fittja kände hon till tre sätt att bli rik: lönespara, vinna på lotto eller råna en bank. När inget av dem kändes som ett alternativ hamnade hon via en googling hamnade på Flashback, fick tipset att köpa aktier och investerade 20 000 kr i SSAB. Aktien sköt i höjden och hon fick hybris, sen störtdök den och hon insåg att hon behövde mer kunskap. Vikten av att göra sin egen analys blev tydlig. 

Hon talar om vikten av ihärdighet och att fortsätta kämpa när det är tufft även om du inte säkert vet om det kommer ge avkastning. Hon drivs av att ha en glasklar målbild och kämpar mot den, och lever efter mottot "kör bara - allt löser sig". Nu är hon där hon hade som vision för två år sen, så nu sätter hon upp nya mål: skala upp internationellt, ökad lönsamhet och göra nåt som ger avtryck. Hennes största lärdom var insikten att hon kan inte allt och hinner inte allt, så lösningen blev att det hon inte är bra på får nån annan göra nu. 

Andras bästa tips är att samla på människor och att inte fundera för mycket - för då är det nån annan som gör det du tänkt göra. Hon efterfrågar förebilder som vågar tala mer om motgångar och misslyckanden - för det är dem du lär dig av. Hon vill själv visa både positiva delar, men även svårigheter för att inte ljuga för vare sig själv eller andra. Baksidan med hennes framgångar är att hot och hat blivit en del av hennes vardag, men hon låter det inte definiera henne och att hon är trygg nog i sig själv.

Hon hatar att kallas influencer, men vill skapa värde och att ge tillbaka till samhället är väldigt viktigt, även om hon menar att det ger henne minst lika mycket. Hon berättar om vikten av fuck-off kapital och varför det är speciellt viktigt för kvinnor - och varför hon efter att ha varit på Beyonces konsert bestämde sig för att hon skulle skapa ett liknande event och hyrde Hovet.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Acast är blockerad under “Visa våra partners”.

Ämnen i artikeln:

Uppstickarna

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev