torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Uppstickarna

Från managementkonsult till vd och ägare för Indiska

Publicerad: 5 december 2018, 07:29

Johanna Snickars, Karin Lindahl och Karin Bäcklund .

I det nya avsnittet av podden "Uppstickarna" möter programledarna Johanna Snickars och Karin Bäcklund Indiskas vd och ägare Karin Lindahl.

Ämnen i artikeln:

UppstickarnaIndiska

I det nya avsnittet av "Uppstickarna" berättar Karin Lindahl om hur hon gick från managementkonsult på McKinsey till att bli vd och ensam ägare för den krisande klädkedjan Indiska och varför hon lockas av turnaround-bolag.

Efter sex år som managementkonsult på McKinsey gick Karin Lindahl över till kundsidan för att bli Chief Transformation Officer på Indiska, för att efter bara ett par månader tillfrågas om att bli vd och sedan köpa ut grundarna och bli ensam ägare. 

Hon berättar i avsnittet om hur hon går igång på tuffa utmaningar, att leda människor i förändringsprocesser, drivs av att skapa resultat och förbättra, samt att ta sig an utmaningar som är svårare än hon tror att hon klarar. Hon är visionär och anser att "Glädjen framme vid målet är större än smärtan när man vandrar". 

Karin Lindahl fick jobb på McKinsey andra gången hon sökte, och stoltheten över att hon tog revansch genom att hon vågade och orkade söka igen trots ett tidigare nej har funnits med henne länge. 

Hennes motto är "failure is not an option", och hon menar att i tuffa stunder när hon oroar sig föds kreativitet eftersom hon utgår ifrån "vad behöver jag göra för att det värsta scenariot inte ska hända". Samtidigt är hon medveten om att hon inte kan fortsätta med att humöret avgörs av bolagets månadsresultat. Dessutom är hon besatt av mål som hon följer upp regelbundet och utvärderar.

En nyckel i förändring är vikten av involvering menar Karin Lindahl, att få medarbetarna att känna sig delaktiga. Ofta sitter de på svaren, och det hon gjorde som konsult var egentligen bara att samla in och paketera det ihop med en analys. 

Karin Lindahl är stolt över det förändringsarbete Indiska gjort och gör, och att stämningen internt är så bra trots att det varit tufft. Men är medveten om att hon inte kan djupdyka för mycket i detaljer, speciellt inte nu under sin mammaledighet, och om utmaningen att lyfta blicken. Hon tackar ja till alla inbjudningar eftersom man aldrig vet vem man kommer träffa och hur man kan ha utbyte av den.

Karin Lindahl berättar också i avsnittet om att gå från anonym konsult till att bli ett ansikte utåt för ett välkänt varumärke och hur hon ser det som sitt ansvar som ledare att driva på för ett mer jämställt näringsliv. 

För att få fler kvinnor på ledande positioner uppmuntrar hon till att ta mer hjälp både privat och professionellt, och att kvinnor inte ska planera sin karriär utifrån (eventuell) familjebildning. Därtill önskar hon att fler bolag såg på jämställdhet som en strategisk fråga och sätter KPI:er och action plans för det liksom andra affärsstrategiska områden.

Lyssna på avsnittet här:

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Acast är blockerad under “Visa våra partners”.

 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev