Uppstickarna
Dr Mounas trauma har gett henne superkrafter
Publicerad: 24 april 2019, 05:53
Hjärnforskaren Mouna Esmaeilzadeh gästar podden ”Uppstickarna” och pratar bland annat om trauman, som kan ge superkrafter.
I det nya avsnittet av podcasten Uppstickarna möter programledarna Johanna Snickars och Karin Bäcklund hjärnforskaren Mouna Esmaeilzadeh, även känd som ”doktor Mouna” som ofta gästar morgonsofforna.
Ämnen i artikeln:
UppstickarnaHon pratar om hur trauman kan ge superkrafter, hur man kan lura hjärnan att bortse från icke-reella risker, varför innovatörer är de största feministerna och varför hon valde att bli hjärnforskare istället för musiker eller väpnad revolutionär.
Som liten ville Mouna Esmaeilzadeh bli väpnad revolutionär, brandman eller musiker. Men när hon studerade filosofi växte hennes nyfikenhet på människan och livet, vilket gjorde att hon sedan utbildade sig till hjärnforskare.
Hon har tagit sig dit hon är idag genom blod, svett och tårar, även om det inte alltid känts som det eftersom allt hon gjort har varit passionsdrivet. Nyfikenheten på människan, livet och världen är också hennes största drivkraft.
Mouna Esmaeilzadeh definierar framgång som att göra nåt meningsfullt, som inte är en statisk punkt dit man når utan snarare en dans som pågår där musik och rörelse hänger ihop. Hennes motto är ”there's never an excuse to be an asshole”, och hon menar att man alltid bör vara snäll och ödmjuk – att inte döma andra människor.
Hennes största lärdom är att vara självkritisk, våga ställa obekväma frågor och utmana sina egna tankar. Hon menar att ingen åsikt eller tanke får vara tabu, och berättar hur hennes bror Saeid är hennes bollplank i intellektuella, existentiella och emotionella frågor.
När Mouna var tre år flydde hennes familj från Iran, vilket innebar vissa trauman. Men hon tror att om man upplever trauman och kan komma över dem kan de ge superkrafter och perspektiv. Hon menar att livet ”inte handlar om hur många slag man slår, utan hur många slag man får och ändå ställer sig upp och fortsätter framåt”.
Hon berättar om hur minnen kom tillbaka när hennes bror nyligen överraskade familjen genom att ta med dem till flyktingförläggningen de först bodde på när de kom till Sverige.
Mouna talar om vikten att hänga med i utvecklingen inom hälsoområdet, där sjukdomar och sociala normer kommer att förändras. Hon lyfter riskerna med att ha ett socialt fattigt liv och hur mening kan förlänga livet med flera år. Dessutom varför innovatörerna som främjar vetenskap och teknologi är vår tids största feminister. Mouna vill få människor att förstår hur vi fungerar, demokratisera kunskap och sprida framtidshopp. Hon tycker det är viktigt att göra komplexa saker begripliga och att göra vetenskap sexigt. Hon menar att det råder en alarmistisk kultur där många har ångest inför mycket och blir handlingsförlamade, men att framtiden är ljus och hon ser inte varför vi inte skulle lyckas lösa de utmaningar vi står inför idag. Hon tipsar om att inte se sig själv som offer och att ställa sig frågan ”vem gör jag det här för”. När hon själv vill fly verkligheten eller tolka sig själv är det till musiken hon vänder sig.
Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Acast är blockerad under “Visa våra partners”.