Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Uppstickarna

Barbara Stewart viger sitt liv åt kvinnors investeringar

Publicerad: 3 april 2019, 05:57

Karin Bäcklund, Barbara Stewart och Johanna Snickars i podden Uppstickarna.

I det 29:e avsnittet av podcasten Uppstickarna möter programledarna Karin Bäcklund och Johanna Snickars den kanadensiska forskaren, författaren och föreläsaren Barbara Stewart. Hör varför hon inte sett filmen ”Wallstreeet”, och varför hon har chefen för internationella valutafonden och hundar (!) som förebilder.


Ämnen i artikeln:

Uppstickarna

Med en bakgrund som fondförvaltare och investeringsrådgivare är Barbara Stewart nu specialiserad på kvinnor och ekonomi, och har gett ut nio rapporter på temat. 

Genom sin forskning under paraplyt ”Rich thinking” där hon intervjuat över 700 framgångsrika kvinnor världen över har hon tydligt sett hur kvinnor främst lär sig om investeringar och finans genom storytelling (till exempel qoutes, podcasts, videos, case studies och dokumentärer). Kvinnor gör mer research och tar längre tid, men de tar välberäknade risker och investerar oftare i sin egen idé eller bolag än i de mest handlade aktierna. Men de kvinnor som är aktiva på aktiemarknaden är ofta mer framgångsrika än män.

Barbara Stewart berättar om sin ”tråkiga” barndom i ett patriarkaliskt hem och hur hon gick runt med en låtsasmikrofon i skolan och intervjuade sina klasskompisar. Hon insåg att hon skulle följa sin egen dröm istället för att leva sina föräldrars värderingar, och sökte sig till finansbranschen för att få tillgång till världens marknader och kunskap. 

Hennes största fuckup var att ta ett jobb där hon tjänade väldigt bra, men vantrivdes och grät sig igenom kvällarna. Efter bara tre månader sa hon upp sig och insåg att pengar inte är en drivkraft för hennes karriär. Barbara Stewart må vara kommunikatör till yrket, men ogillar sociala sammanhang och läser eller föreläser hellre än att umgås med andra.

Hon lyfter Christine Lagarde som en förebild efter att hon på en fintech-konferens nyligen sa att det viktigaste syftet med fintech är att ”stoppa våldet mot kvinnor”. 

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Acast är blockerad under “Visa våra partners”.

Ämnen i artikeln:

Uppstickarna

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev