Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Under 15

Under 15: ”Bara ett av tio barn kan hantera pengar”

Publicerad: 10 december 2018, 07:00

Philip Haglund har utvecklat sparappen Gimi som hjälper föräldrar att utbilda sina barn i hur de ska hantera pengar.

Foto: Pressbild

"Under 15" träffar fotbollsproffset och entreprenören Philip Haglund som gjort det till sitt kall att lära barn hantera pengar och sin privatekonomi.


Ämnen i artikeln:

Under 15

"Under 15" är podden för dig som vill lära dig lite om mycket på kort tid. Podden produceras i samarbete med Strossle och Dagens Media, podden görs av Henric Smolak, kommersiell chef på media-techföretaget Strossle. 

Philip Haglund är fotbollsproffset som också blev startupentreprenör. Philip Haglund som spelat i lag som IFK Göteborg och Hammarby upplevde att livet som fotbollsproffs inte var så tidskrävande som många kan tro. Därför utbildade han sig parallellt med fotbollen och startade därefter appbolaget Gimi. Tjänsten beskriver de som en digital sparapp som hjälper föräldrar att utbilda sina barn i hur de ska hantera pengar. Appen förväntar de sig ska nå över en miljon nedladdningar i år. 

- Fotbollen tar ungefär två timmar om dagen och sen har du 22 timmar till som du kan göra vad du vill med, säger Philip Haglund i podden. 

Människor använder allt mindre kontanter tack vare tjänster som bank-id, Swish och betalkort. Även om denna utveckling har många positiva sidor finns det även en baksida som många missar. Philip menar att barn idag aldrig får en chans att lära sig hantera pengar och sin egna ekonomi. 

- Barn får allt mer sällan veckopeng eller månadspeng eftersom det blivit krångligt för föräldern vilket leder till att barnet inte får en ekonomisk skolning säger Philip Haglund i podden. 

Att detta får långtgående konsekvenser syns inte minst i de årliga PISA-undersökningarna där andelen barn som bedöms “finansiellt inkapabla” har ökat från 15 procent till 22 procent på bara tre år. 

- Bara ett av tio barn kan hantera pengar idag, säger Philip Haglund i podden. 

Lyssna på hela avsnittet här för att höra mer om varför det är viktigt att lära sina barn om pengar och ekonomi:

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Acast är blockerad under “Visa våra partners”.

Du hittar även Under 15 här: 

Acast: Under 15

Itunes: Under 15 

Spotify: Under 15 

 

Janne Naess

Reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Under 15

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev