Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Under 15

Sofia Thunberg: ”Inget arbete eller industri går säker när robotar tar plats i samhället”

Publicerad: 15 mars 2021, 06:46

Sofia Thunberg vill förändra hur människor ser på robotar.

AI-forskaren Sofia Thunberg gästar ”Under 15” och diskuterar hur robotar kommer att forma samhället.


Ämnen i artikeln:

AIHenric Smolak

I det 169:e avsnittet av podcasten ”Under 15” gästas Henric Smolak av Sofia Thunberg som är doktorand i kognitionsvetenskap och forskar om AI och robotar. I veckans avsnitt diskuteras robotteknik och hur robotar kommer att forma vårt samhälle. 

Sofia Thunberg försöker utmana människors syn på robotar. Hon menar att det finns en låg acceptans för robotar i samhället i ag. 

– En del är oroliga för att robotar ska ta våra jobb. Många tycker att det vore konstigt om en robot höll en människa i handen på dödsbädden. Det är också vanligt att många uttrycker oro för att de ska ta över våra samhällen. Det handlar om okunskap och jag vill utmana den bilden, säger Sofia i podden. 

Sofia Thunberg menar att robotar kommer kunna göra världen till en bättre plats. Även om vi inte tänker på det så använder vi robotteknik varje dag redan i dag. 

– När du behöver hjälp hos en e-handlare är det ofta en robot som hjälper dig i dag. Jag forskar just nu på sällskapsrobotar i vården. Robotar kommer revolutionera vårt samhälle men inte till det sämre. Det är viktigt att inte vara skeptiskt utan att utforska möjligheterna tekniken kommer kunna ha på vår livskvalitet, säger Sofia i podden. 

Lär dig mer om robotteknik i dagens avsnitt här: 

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Acast är blockerad under “Visa våra partners”.

Du hittar även ”Under 15” här: 

Acast: Under 15
Spotify: Under 15
Itunes: Under 15

”Under 15” är podden för dig som snabbt och effektivt vill hålla dig uppdaterad i vår snabbföränderliga värld. Podden produceras i samarbete med Dagens Media och görs av Henric Smolak, kommersiell chef på medietechbolaget Strossle.

Ämnen i artikeln:

AIHenric Smolak

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev