fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Under 15

Södra Skogsägarnas vd: ”Mycket av vår framtid är gjord av träd”

Publicerad: 6 februari 2023, 06:45

Lotta Lyrå, vd på Södra Skogsägarna, säger att AI och datahantering kommer att bli viktigt framåt i skogsbruket för att kunna optimera hela värdekedjan.

I det 269:e avsnittet av podcasten ”Under 15” gästas Henric Smolak av Södra Skogsägarnas vd Lotta Lyrå för att diskutera digitalisering och innovation i en traditionell bransch.

Ämnen i artikeln:

Henric SmolakToppnyheter förmiddagNyheter

Södra Skogsägarna grundades år 1938 och är Sveriges största skogsägarförening. Lotta Lyrå började på Södra i slutet av 2020 efter att i drygt fyra års tid ha varit vd på Clas Ohlson.

– Det kan verka som en stor förflyttning att gå från Clas Ohlson till Södra men det är faktiskt väldigt mycket som liknar varandra i ledarskapet trots helt olika branscher. Digitaliseringen är en av dessa frågor som är prioriterade och även hållbarhet. AI och hela datahanteringen är även det väldigt viktig framåt i skogsbruket för att kunna optimera hela värdekedjan, säger Lotta Lyrå i podden.

Det svenska skogsbruket har varit väldigt omdiskuterat den senaste tiden. Alla vill se en hållbar utveckling och att träden ska räcka till så mycket som möjligt. Lotta Lyrå säger att skogen har en central roll i vår klimatomställning.

– Min övertygelse är att det går att hitta en bra balans och använda det som skogen har att erbjuda för att möjliggöra fossilfrihet, men att göra det på ett sätt att vi också säkrar skogen som kolförråd. Det kommer väldigt mycket nya innovationer och effektiviseringar som gör vårt skogsbruk mer hållbart. Nu gäller det att hitta bra lösningar på våra problem, säger Lotta Lyrå i podden.

 

Lär dig mer om innovation i en traditionell bransch i dagens avsnitt här:

Spotify: Under 15
Itunes:
Under 15 

”Under 15” produceras i samarbete med Dagens Media och görs av Henric Smolak, CCO på medietechföretaget Azerion.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev