Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Under 15

"Skärmhat är ett svek mot barn och unga"

Publicerad: 5 november 2018, 06:40

Veckans avsnitt av "Under 15" gästas av forskaren Elza Dunkels.

Foto: Roger Turesson, DN

PODD. "Under" 15 träffar Elza Dunkels som forskar på internets och digitaliseringens påverkan på barn och unga.


"Under 15" är podden för dig som vill lära dig lite om mycket på kort tid. Podden produceras i samarbete med Dagens Media och görs av Henric Smolak, kommersiell chef på medietechföretaget Strossle.

Elza Dunkels är docent och forskar om barn och internet.

- Jag är inte intresserad av digitalisering, jag är intresserad av vad digitaliseringen gör med oss och våra normer.

Elza Dunkels är kritisk mot den antitrend där, oftast vuxna, kategoriskt försöker begränsa barn och ungas skärm och internetanvändande. Hon menar att de som driver på denna utveckling är onyanserade och helt saknar fokus

- Skärmtid kan betyda allt från att man gör olagliga saker till att man gör sina läxor, det är så brett. Fokus måste ligga på vad man gör, säger hon. 

Elza Dunkels menar att skärmhatet är ett svek mot barn och unga då det är en form av skrämselpropaganda som i förlängningen leder till att barn lämnas ensamma i att lära sig att hantera internet och teknik.

- Skärmmotståndare säger att det är antingen eller och det stämmer inte, säger Elza Dunkels i podden.

I podden berättar Elza Dunkels om hur vi kan förvänta oss att internet förändrar vår värld, varför skärmkritikerna har fel och vad hon tycker att man ska fokusera på om man vill ge just sitt barn optimala förutsättningar för att må bra och använda internet och teknik på ett värdefullt sätt.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Acast är blockerad under “Visa våra partners”.

Du hittar även "Under 15" här: 

Acast: Under 15
Itunes: Under 15
Spotify: Under 15

 

 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev