måndag25 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Under 15

SJ:s expert: Höghastighetståget kan bli avgörande för Sveriges framtid

Publicerad: 7 oktober 2019, 05:23

Sverige har halkat efter när det kommer till infrastruktur. Det menar SJ:s expert Pär Helgesson som gästar veckans avsnitt av ”Under femton”.

I det 96:e avsnittet av ”Under 15” diskuterar Henric Smolak och SJ:s expert Pär Helgesson höghastighetståg och dess potential för vårt avlånga land.

Ämnen i artikeln:

Under 15Henric SmolakDigitalt

Extrem befolkningsökning, snabbare transportmedel och miljö är bara några anledningar till att höghastighetståg kan vara en god investering i ett land som Sverige. Men sanningen är att vi inte satsat på våra järnvägar på flera decennier vilket har gjort att vi hamnat långt efter många andra moderna länder i Europa och världen.

- Sverige har levt på ett arv när det gäller tåginfrastrukturen då vi satsade mycket på det under 50–60-talet. Sedan dess har vi inte prioriterat detta trots att vi åker mer tåg än någonsin förut. Det är ett politiskt beslut och i best case kan vi se höghastighetståg i någon form i vårt land år 2035, säger Pär Helgesson i podden.

250, 320 eller över 400 kilometer i timmen? Vilken typ av höghastighetståg Sverige satsar på kan se ut att vara av akademisk betydelse, men faktum är att vi står inför ett vägskäl som kan få avgörande påverkan på förutsättningarna för Sveriges tillväxt och konkurrenskraft under mycket lång tid framöver.

- När befolkningen ökar kommer vi att behöva effektiva, hållbara och snabba sätt att transportera oss in till städer och runt om i Sverige. Vi behöver korta avstånden mellan våra stora regioner i landet för att främja och stärka oss som nation. Infrastrukturen kommer att vara än viktigare i framtiden och Sverige har halkat efter andra länder på denna biten. Detta medför en stor risk att vi inte kommer vara lika konkurrenskraftiga som andra länder i framtiden heller, säger Pär Helgesson i podden.

 

Lär dig mer om höghastighetståg i dagens ”Under 15”:

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Acast är blockerad under “Visa våra partners”.

Acast: Under 15

Spotify: Under 15

Itunes: Under 15

”Under 15” är podden för dig som snabbt och effektivt vill hålla dig uppdaterad i vår snabbföränderliga värld. Podden produceras i samarbete med Dagens Media och görs av Henric Smolak, kommersiell chef på mediatechbolaget Strossle.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev