Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Under 15

Retorikexperten: ”Det ligger i vår natur att vara rädda för att tala inför andra”

Publicerad: 9 mars 2020, 06:54

Det är naturligt att bli nervös inför att man ska tala inför folk, säger retorikexperten Sofia Kacim. Men det går att komma över rädslan.

I det 117:e avsnittet av podcasten ”Under 15” gästas Henric Smolak av retorikexperten Sofia Kacim för att diskutera presentationsteknik och vad vi oftast gör fel i vår roll som talare.

Ämnen i artikeln:

Henric Smolak

Att vara rädd för att tala inför andra kan en gång i tiden ha varit en bra och viktig egenskap. Men i dagens informationssamhälle ställer det mest till problem. Men enligt retorikexperten Sofia Kacim kan vem som helst bli bra en bra talare.

– Det ligger i vår natur att vara rädda för att tala inför andra eftersom vi frångår och ställer oss framför flocken. Men vem som helst kan överkomma rädslan och bli en bra talare men det kräver träning. Sedan är det många i dag som förbereder sig några dagar innan de ska presentera och undrar varför de blir nervösa, säger Sofia Kacim i veckans avsnitt av ”Under 15”.

Sofia Kacim menar att man måste se till det individuella när det gäller hur man ska agera som talare. Men det ska vara så korta presentationer med så lite slides som möjligt.

– Publiken är människor i första hand och de vill lyssna på människor. Du ska försöka utnyttja dina personliga egenskaper även på scen. Men man ska inte prata i fyrtio minuter och inte använda slides som någon stöttepelare i presentationen, säger Sofia Kacim i podden.

Lär dig mer om konsten att presentera i dagens avsnitt här:

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Acast är blockerad under “Visa våra partners”.

Du hittar även ”Under 15” där poddar finns:
Acast: ​Under 15
Spotify: ​Under 15
Itunes: ​Under 15 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev