Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Under 15

Olof Hoverfält: ”Jag har samlat in data om min garderob i fyra år”

Publicerad: 28 mars 2022, 05:42

Henric Smolak gästas av Garderobdagbokens grundare Olof Hoverfält.

I det 224:e avsnittet av podcasten ”Under 15” gästas Henric Smolak av konsulten och Garderobdagbokens grundare Olof Hoverfält. Duon diskuterar hur fyra års optimering av garderoben har gett Olof Hoverfält värdefulla insikter om modebranschen.


Ämnen i artikeln:

Under 15Henric Smolak

Hur ofta du använder dina kläder egentligen? Vet du ens vad du har i din garderob och hur mycket den är värd? Olof Hoverfält har i fyra år fört dagbok över allt han haft på sig. Han blev förvånad när han ställde samman statistiken. 

– Det är galet vad fel jag hade angående hur mycket jag använde olika plagg i min garderob. Kostnaden att bära ett plagg kan variera mycket. En viktig insikt är att det inte är den initiala köpkostnaden som är relevant utan hur många gånger man faktiskt använder plagget, säger Olof Hoverfält i podden. 

Det som började som ett litet Excelprojekt har nu växt och även involverat flera andra människor som hjälper till att logga sin garderob. Datainsamlingen har blivit väldigt uppmärksammad även internationellt. Olof Hoverfält tror att insikterna som denna data genererar kan vara avgörande för både nya typer av affärsmodeller men även hållbarhetsarbete inom modebranschen. 

– Vi vet mycket om produktion och återvinning när det gäller kläder men inte så mycket om det faktiska värdeskapandet det har för oss konsumenter. 

– Andrahandsvärdet blir också viktigt i en cirkulär ekonomi vilket vi inte tar hänsyn till idag. Det finns så mycket man kan göra som konsument och klädföretag med hjälp av denna typ av data. 

Lär dig mer om modebranschen och data i dagens avsnitt här: 

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Acast är blockerad under “Visa våra partners”.

Du hittar även ”Under 15” här:

Acast: Under 15
Spotify: Under 15
Itunes: Under 15 

Ämnen i artikeln:

Under 15Henric Smolak

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev