Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Under 15

KTH-professor: ”Vi måste lösa elförsörjningen tillsammans”

Publicerad: 29 augusti 2022, 05:41

I det 246:e avsnittet av podcasten ”Under 15” gästas Henric Smolak av professor Lina Bertling Tjernberg för att diskutera den rådande energikrisen och elkraftnätens framtid.


Ämnen i artikeln:

Toppnyheter förmiddagHenric Smolak

Lina Bertling Tjernberg är professor i elkraftnät, har varit ledamot i regeringens nationella samordningsråd för smarta elnät och är en internationellt anlitad expert och rådgivare i energifrågor. Hon menar att den rådande energikrisen är ett resultat av många felaktiga historiska beslut – och inte bara kriget.

– Elektrifieringen av samhället har gått så himla fort och samhället har kommit att bli beroende av elektricitet på samma sätt som vatten. Därav måste vi säkerställa en långsiktig lösning på vår energiförsörjning. Det är ett problem som endast går att lösas tillsammans. Den kortsiktiga lösningen är att konsumera el mer smart, säger Lina Bertling Tjernberg i podden.

Hon menar att mycket av tekniken redan finns för att exempelvis tillverka små modulära kärnkraftverk och producera batterier för lagring i hemmet. Lina Bertling Tjernberg menar att vi måste börja skilja på teknik och ekonomi.

– Många tekniska lösningar finns tillgängliga som hade kunnat lösa många av våra nuvarande problem, men det är inte ekonomiskt försvarbart i dag för politiker och näringslivet. Detta måste vi börja skilja på, säger Lina Bertling Tjernberg i podden.

Lär dig mer om elkraftnät och energiförsörjning i dagens avsnitt här:

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Acast är blockerad under “Visa våra partners”.

Du hittar även ”Under 15” här:

Acast: Under 15 

Spotify: Under 15 

Itunes: Under 15 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev