torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Under 15

“Kommunikation är en muskel och få föds med sexpack”

Publicerad: 1 oktober 2018, 13:32

Foto: Pressbild

"Under 15" är podden för dig som vill lära dig lite om mycket på kort tid. Podden produceras i samarbete med Dagens Media och görs av Henric Smolak, kommersiell chef på medietech-företaget Strossle.

Ämnen i artikeln:

Under 15Podcast

Elaine Eksvärd började studera retorik på Södertörns Högskola för att det var det enda i högskolekatalogen som intresserade henne. Hon hade högt ställda mål från början och redan efter att läst 20-poäng retorik skickade hon ett brev till SVT för att få bli inbjuden till morgonsoffan och prata kroppspråk, till hennes förvåning nappade SVT.

- Jag tänkte att när jag hade 20 poäng i retorik så är det ju redan mer än alla på SVT, så jag kan ju höra av mig redan nu, säger Elaine Eksvärd i podden.

Man kan lätt tro att en retorikexpert alltid varit vass på att tala men så är det inte enligt Elaine Eksvärd. Retoriken någon hon lärt sig och tränat fram snarare än något hon föddes med

- Jag brukar säga att kommunikation är en muskel och väldigt få föds med sexpack. Och jag kan ju säga att jag för gravt otränad innan, säger Elaine Eksvärd i podden.

Många förknippar retorik med konsten eller förmågan att prata, men enligt Elaine Eksvärd är det mer än så, det kan handla om allt från att stå på scen, till att uttrycka sig korrekt visuellt eller att ge feedback.

- Konsten att övertyga är väl grunddefinitionen men man kan också säga konsten att få folk att vilja lyssna, och det är utifrån den definitionen jag och min man startade vår retorikbyrå Snacka snyggt.

Idag läser svenska barn ingen retorik i skolan och det tycker Elaine Eksvärd att man borde ändra på. Det handlar enligt henne i förlängningen om att ge alla människor samma förutsättningar för att nå ut och kunna höras.

- I en demokrati får man en röst, och då är det viktigt att kunan få den rösten hörd. På så sätt är retorik en förutsättning för demokrati, säger Elaine.

Lyssna på hela avsnittet av ‘Under Femton’ och lär dig mer om retorik idag.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev